szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami iskolákban kötelező e-Kréta rendszernél sokkal jobb érteléseket gyűjtött össze az e-Szivacs nevű app, ami egy 18 esztendős fiatal munkája.

Tavaly szeptember óta kötelező az állami iskolákban a KRÉTA nevű elektronikus napló használata, amelynek telefonos alkalmazása nem igazán népszerű a diákok és a szülők körében. (Igaz, az eredeti rendszer sem nagyon.) Annyira nem, hogy a frissítések ellenére az app még most is 2,1-es értékelésen áll a Play áruházban.

A diákok főleg azért elégedetlenek az alkalmazással, mert a javítások után is lefagy, lassú és váratlan időpontokban is értesítéseket küld. (Ugyanakkor nem mindenki találja problémásnak, akad, aki szerint gond nélkül működik.)

Ezt az állapotot elégelte meg egy 18 éves magyar fejlesztő, és diákként inkább sajátot készített – írja az Index, amely meg is nevezi az appot: ezt e-Szivacsnak hívják, és sokkal népszerűbb, mint az állami iskoláké. Egyrészt felhasználóbarátabb, másrészt több funkciója is van.

Az e-Szivacs jelenleg 4,6-os értékelésen áll, amiből azért következtetni lehet, mekkora a két program közti különbség. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a Krétát nulláról építve fejlesztették ki, míg a Szivacs eleve a Krétára támaszkodva született.

Arról is írnak, hogy vajon nem hivatalos szoftver hogyan férhet hozzá a tanuló adataihoz, azok pedig mennyire védettek. Egy, a Kréta-rendszer jól ismerő forrás erről azt mondta:

amikor bejelentkezünk egy e-Szivacshoz hasonló, úgynevezett kliensprogram segítségével, akkor a Krétára rácsatlakozva kapjuk meg az adatokat, ezek megjelenítése viszont az applikációtól függ. Nincs olyan biztonsági megoldás, amivel megakadályozható lenne az ilyen appok rendszerhez való hozzáférése.

A forrás szerint "ez akkor problémás, ha adathalászok csinálnak egy ilyen appot, ami aztán ellopja a felhasználók belépéshez szükséges adatait, majd a személyes adataikat is".

Ezzel kapcsolatban a KRÉTA részéről azt közölték, hogy a mobilapplikációk jogszerű működéséért az alkalmazásboltok felelnek, míg a Szivacs fejlesztője azt mondja, "amikor valaki meg akarja szerezni mások adatait, akkor azt minél kisebb energiabefektetéssel akarja csinálni, és valószínűleg nem fog heteket, hónapokat ölni abba, hogy csináljon egy olyan működő programot, aminek egyetlen valós célja az adatlopás. Az ilyen programok általában a bejelentkezés után szerzik meg és továbbítják az adatokat, azután hibát jeleznek. Egy ilyen alkalmazás viszont rossz értékeléseket kapna, nem jutna el sok emberhez."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!