szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyorsan valósággá vált a júniusban még csak terv szintjén felröppent pletyka: a Microsoft a közismert Windows-billentyű bevezetése után 25 évvel most egy újabb "saját márkás" gombbal erősíti jelenlétét a klaviatúrákon.

Elsőként a saját maga által gyártott billentyűzeteken vezette be a Microsoft a dedikált Windows-billentyűt, melynek megnyomása után alapértelmezetten a Start menü ugrik elő. A redmondi mérnökök az 1994-es újítás után 25 évvel most egy másik gombbal támadnak, amely az Office-t népszerűsíti és teszi kényelmesebben elérhetővé.

Ahogy azt az újítás nyári megszellőztetésekor írtuk, a Microsoft azt szeretné elérni, hogy a windowsos gépek felhasználói még jobban kötődjenek az Office-csomag programjaihoz, és eszükbe sem jutna ingyenes alternatívákat keresni. Az új, a jobb oldali Alt billentyű mellett elhelyezett gombra az Office irodai programcsomag jól ismert logója került.

Microsoft Bluetooth Keyboard
©

A Microsoft tervei szerint az Office-gomb nem csupán a szoftvercsomag indítására lenne alkalmas, hanem sor kombinációra is: a különféle feladatok gyors eléréséhez, elvégzéséhez az Office-billentyű mellé kellene lenyomni egy másik gombot. Például az Office és az S billentyű együttes leütése a dokumentumok gyors megosztását (share) tenné lehetővé. (Technológiatörténeti érdekesség, hogy nem is olyan régen az S betű egyértelműen a save-re, azaz mentésre utalt, de mára – az automatikus mentéssel – már kikopott ennek jelentőssége.)

Microsoft Ergonomic Keyboard
©

Aki ma windowsos számítógépet használ, elég ha csak ránéz a billentyűzetre: az 1994-ben bevezetett Windows-gombot minden pc- és kiegészítőgyártó átvette. Nem lenne meglepő, ha az Office gomb elhelyezéséből iparági sztenderd válna – már csak azért sem, mert a gépekhez Windowst licencelő Microsoft erre finomabb és határozottabb módszerekkel is motiválhatja a pc-gyártó vállalatokat. Az mindenesetre már biztos, hogy az Office-gombbal szerelt billentyűzetek már elkészültek, a Microsoft Ergonomic Keyboard és a Microsoft Bluetooth Keyboard kedden kerül a boltokba.

Ha máskor is tudni szeretne a Microsoft újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak