szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe felhasználókat tartalmazó adatbázisa egy darabig bárki számára elérhető volt a neten, így 7,5 millió felhasználó kerülhetett veszélybe.

Több mint hét évvel ezelőtt indította útnak az Adobe a Creative Cloud névre keresztelt felhőszolgáltatását, ahol lényegében a cég minden fotós és videós alkalmazása elérhető – természetesen a megfelelő pénzösszegért cserébe. Az elmúlt évek során rengeteg dizájner, videós és számos más kreatív szakember kattant rá a szolgáltatásra, most azonban épp emiatt lehetnek kiszolgáltatottak.

Bob Diachenko kiberbiztonsági szakértő, valamint a technológiai vállalatok átláthatósági jelentéseit elemző cég, a Comparitech szerint mintegy 7,5 millió Creative Cloud felhasználói fiókhoz tartozó adatok kerültek ki a netre. A szakemberek szerint az érzékeny adatokat tartalmazó adatbázis mindenki számára elérhető volt az interneten.

Kiderült, az adatbázisban olyan tételek szerepelnek egy-egy felhasználóhoz, mint

  • az e-mail-cím,
  • az általuk használt Adobe-szolgáltatás,
  • a fiók létrehozásának időpontja,
  • az előfizetési állapot,
  • a helyi idő,
  • a felhasználói azonosító vagy épp
  • az utolsó bejelentkezés dátuma.

Bár olyan érzékeny információk, mint a jelszó vagy a bankkártya-adatok nem kerültek ki a netre, a kiberbűnözőknek még így is lehetőségük nyílt arra, hogy adathalász kampányt folytassanak a felhasználók ellen – írja a Mashable.

Diachenko azonnal felkereste az Adobe-ot, miután október 19-én felfedezte a neten az adatbázist. Az Adobe még aznap titkosította azt. A szakember azt nem tudja megmondani, meddig lehetett "nyitva", és azt sem, hogy történt-e jogosulatlan hozzáférés.

Ha szeretne tudni a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!