szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai katonák mellett egy jól kiképzett kutyának is szerepe volt Abu Bakr al-Bagdadi likvidálásában. Az amerikai elnök egy fotót már megosztott a négylábú "tisztről", a nevét ugyanakkor titkosították.

Nem lehet tudni, hogy hívják azt a kutyát, amelyiknek fontos szerepe volt az Iszlám Államot vezető Abu Bakr al-Bagdadi megölésében. A terrorvezért néhány napja likvidálták amerikai katonák, a terepre pedig egy négylábú "kommandós" is elkísérte őket:

A kutyáról készült fotót maga Donald Trump amerikai elnök osztotta meg Twitter-oldalán, hangsúlyozva, hogy a képet feloldották a titkosítás alól, az eb nevét viszont nem árulják el. A Mashable, amely szintén megosztotta a képet, kitért arra a részletre is, miért van ez így: a nevet biztonsági okok miatt titkosította a hadsereg.

A cikkben idézik a nyugalmazott katonatisztet és írót, Mark Hertlinget, aki igyekszik megmagyarázni, melyek ezek, és miért indíthatnak el láncreakciót. Szerinte, ha az USA kiadná a kutya nevét, úgy a terroristák könnyen beazonosíthatnák a gondozót vagy a tenyésztőt. Őt ismerve fény derülhetne az akcióban részt vevő katonai egységre, és onnan már nincs sok hátra, hogy a katonákat is beazonosítsák valahogy.

Azért is titkosították az információt, mert félő, hogy az Iszlám Állam vérdíjat tűzne ki az ebre, ha ismernék a nevét, hogy megtorolják al-Bagdadi halálát. Innen nézve már a kép publikálása sem volt bölcs dolog, de mivel ez alapján gyakorlatilag lehetetlen kitalálni, hol állomásoztatják, baj sem kerekedhet belőle. Remélhetőleg Trump sem gondolja meg magát, és írja meg a kutya nevét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk