szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vártak tovább az OpenAI fejlesztői: mivel február óta semmi jelét nem látták annak, hogy bárki visszaélne az általuk készített algoritmussal, nyilvánossá tették az egészet.

Az év elején igen félelmetes hírt tettek közzé OpenAI kutatói: azt állították, sikerült megalkotniuk a mesterséges intelligenciát, ami hihető álhíreket ír. Az Elon Musk (és Sam Altman) által alapított szervezetnek alapvetően teljesen más volt a célja a programmal, menet közben viszont rájöttek, hogy a szoftver erre is képes. Bár azt mondják, a megoldás messze van még a tökéletestől, 1-2 év múlva már profi minőségben írhatja meg a kamu szövegeket a rendszer.

Az algoritmus komoly vitát váltott ki a szakemberek között is: vajon közzé lehet-e tenni a kódot, hogy annak kivédésére fel lehessen készülni, vagy inkább ne hozzák nyilvánosságra azt. Utóbbival az a probléma, hogy ha az OpenAI-nál képesek voltak ilyen programot írni, akkor semmi sem garantálja, hogy más ne tudna.

["Meghalt Celine Dion" – most épp ez az átverés terjed a Facebookon]

Végül úgy döntöttek a szakemberek, részleteiben teszik közzé a kódot. Most azonban azt mondják, nem találtak visszaélésre utaló jelet, ezért a komplett algoritmust elérhetővé tették.

A GPT-2 névre keresztelt program kapcsán az OpenAI kutatói azt remélik, az azt tanulmányozó szakembereknek sikerül olyan eszközt kifejleszteniük, amely képes hatékonyan detektálni a gép által generált szöveget. Vagyis: védekezni a számítógépek által írt álhírek ellen.

Ha kíváncsi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos legújabb fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

Egy negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben

Egy negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik