szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December 10-én lépnek hatályba a YouTube új felhasználási feltételei, az egyik új passzus rendesen megbolygathatja az állóvizet.

Egy szolgáltatásnál természetes, ha időről időre változnak a felhasználási feltételek. Ezek általában olyan módosítások, amelyeknek köszönhetően a szolgáltatás gyorsabb lehet, vagy pontosan meghatározza, miként kell viselkedniük a felhasználóknak az adott platformon. Ilyen lehet például a gyűlöletbeszéd kitiltása vagy az álhírek terjesztésének megtiltása, amit ha megszeg valaki, kitiltás lesz a jutalma.

A YouTube mostani módosításáról egyelőre nehéz eldönteni, melyik kategóriába esik. A platformon december 10-én lép majd hatályba egy új passzus, amely már most kiverte a biztosítékot néhány közösségben.

YouTube may terminate your access, or your Google account’s access to all or part of the Service if YouTube believes, in its sole discretion, that provision of the Service to you is no longer commercially viable.

Röviden összefoglalva mindez nagyjából annyit jelent: ha a YouTube saját hatáskörében úgy dönt, hogy egy felhasználóból már nem "profitál" eleget, törölheti annak fiókját/csatornáját.

A YouTube az elmúlt hét folyamán kezdett el e-maileket küldeni a felhasználóknak, hogy tájékoztassa őket a felhasználási feltételek közelgő változásáról, ám a fent említett részt nem emelték ki a levelekben.

A Mashable-nél próbálták értelmezni a passzust, és arra jutottak, hogy az új szabály értelmében a YouTube akkor is törölheti egy felhasználó fiókját, ha az oda feltöltött videó vagy ott elindított livestream nem hoz eleget a konyhára. A megfogalmazás ugyanakkor nemcsak az alkotókra, hanem lényegében mindenkire vonatkozik – legalábbis a fenti megfogalmazás alapján erre lehet következtetni.

©

Persze mindezt úgy is lehet értelmezni, hogy a YouTube ezzel akarja kizárni a gyűlöletbeszédet terjesztő felhasználókat – az ő videójuk ugyanis "üzleti szempontból nem életképes" –, ugyanakkor ez egy igen nagylelkű értelmezése a dolgoknak.

Már csak azért is, hiszen a megfogalmazás szerint nemcsak a YouTube-csatornát törölhetik, hanem

a Google-fiókot is, így mehet a levesbe az összes dokumentum, levél, naptári bejegyzés, fotók és egyebek.

Még egyszer: csak azért, mert a YouTube-on üzleti szempontból "nem hasznos" egy felhasználó. Azt viszont sehol sem írják le, ez pontosan mit jelent:

  • Kevés reklámot néz valaki?
  • Hirdetésblokkolót használ?
  • Ritkán néz videókat a YouTube-on?

Az új szabályozás tehát nem azért problémás, mert tömeges tiltásokkal járhat – a YouTube-nak sem érdeke megszabadulni a felhasználóitól. A gond az, hogy a gumiszabály olyan mértékben gumi, hogy lényegében bármikor, bárkire ráhúzható.

A felhasználók azonnal kiakadtak, a Redditen a témával foglalkozó bejegyzés eddig 32 ezer támogatást és több mint 2300 hozzászólást kapott.

A YouTube egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már hivatalosan a szenátus előtt van a Trump ellen impeachment

Már hivatalosan a szenátus előtt van a Trump ellen impeachment

Csak januárban közel 80 ezren haltak meg koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Csak januárban közel 80 ezren haltak meg koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást