szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feltérképezték a Szaturnusz egzotikus holdját, a Titánt. A globális térképen rögzítették a kutatók a hold hatalmas kiterjedésű sík vidékeit, fagyott szerves anyagból álló dűnéit, folyékony metán alkotta tavait. Olyan egzotikus világot tártak fel, mely erős jelölt lehet a Földön kívüli élet utáni kutatás során.

A Titán a maga 5150 kilométeres átmérőjével nagyobb, mint a Merkúr. Egyúttal a Naprendszer második legnagyobb holdja a Jupiter Ganümédész nevű kísérője után. A Titánon fontos szerepet játszanak a szerves anyagok, a szénalapú vegyületek megléte létfontosságú az élő organizmusok támogatásában.

"A szerves anyagok fontosak az élet meglétéhez a Titánon. Sokan úgy véljük, az élet a Titán jeges kérge alatti folyékony víz alkotta óceánban fejlődhetett ki" – mondta Rosaly Lopes, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa. A szerves anyagok képesek lejutni a folyékony vízóceánba, amely biztosítani tudja az élethez szükséges ásványokat, amennyiben azok kifejlődtek ott – tette hozzá.

©

A tudós szerint az anyagok, a hőmérséklet és a gravitációs mező különbözőségei ellenére a Föld és a Titán sok felszíni tulajdonsága hasonló, ami úgy is értelmezhető, hogy ugyanolyan geológiai folyamatok eredményei.

Ezt a holdat vizsgálta most meg Lopes és kutatócsoportja a NASA Cassini űrszondája által gyűjtött adatok alapján. A szonda 2004 és 2017 között tanulmányozta a Titánt. A kutatók eredményeiket a Nature Astronomy című szaklapban tették közzé. Itt jelent meg a radaros, infravörös és más módszerekkel készített, alább látható térkép is.

©
©

A Földön a víz a felhőkből lehullik, megtölti a folyókat, tavakat és óceánokat. A Titánon a felhőkből szénhidrogének érkeznek a felszínre, például metán és etán – a hold fagyos klímája miatt folyékony formában. Ilyen esőzések mindenhol léteznek a Titánon, de az egyenlítői területek szárazabbak, mint a sarkvidékiek – mondta Anezina Solomonidou, a kutatás társszerzője, az Európai Űrügynökség munkatársa.

A Titán 65 százalékát fedő síkságok és 17 százalékát borító dűnék fagyott metán- és más szénhidrogén-részecskéből állnak, ezek dominálnak az égitest közepes szélességi köreiben és egyenlítői vidékein.

A Titán a Földön kívül az egyetlen objektum a Naprendszerben, mely felszínén stabil folyadéktesttel büszkélkedhet.

Sarkvidéki régióinak fő jellegzetességei a teljesen metánból álló tavak és tengerek.

A térkép elkészülte után hét évvel az amerikai űrügynökség útnak indítja Dragonfly-misszióját, hogy szondát küldjön a Titán kémiájának és élethez szükséges tulajdonságainak vizsgálatához. A Dragonfly a tervek szerint 2034-ben éri el a Szaturnusz holdját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?