szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan eltemetett gyerekek maradványaira bukkantak Ecuador közelében a régészek, akik fejét más gyermekek koponyájából készült sisak borította. A szakértők egyelőre találgatnak.

Nem kell régésznek lenni ahhoz, hogy tudjuk: az ismert népcsoportoktól eltérő emberek gyakran furcsa szokásokat igyekeznek megőrizni. Ez alól pedig a temetkezési ceremónia sem kivétel. Néhány szakértő most azonban olyanra bukkant, ami még őket is meglepte:

egy sírban két, több mint 2000 éves csecsemő maradványait találták, a fejükön más gyermekek koponyájával.

A gyerekek földi maradványaira Ecuadorban, Salango területén bukkantak rá – írja az IFLScience tudományos-ismeretterjesztő portál. Az ugyanakkor nem tisztázott, mi okozhatta a halálukat, és azt sem értik, mi célt szolgált a fejükre helyezett koponyasisak.

©

Egy tipp szerint a gyermekek alultápláltak voltak, vagy valamilyen betegség vitte el őket, a “bukósisakokat” pedig azért kapták, hogy a túlvilágon is védve legyenek. A sisakokat egyébként nem egyszerűen ráhelyezték a gyermekekre,

majdnem az egész arcukat elfedték velük.

Sara Juengst, az Észak-karolinai Egyetem professzora szerint a temetkezés horrorisztikus körülményekről árulkodik, a fejfedőkké alakított koponyákat ugyanis csak egyben tudták a csecsemőkre helyezni. Ha az elmélet helyes, úgy a csontokon még húsnak is kellett lennie.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákat is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Megfejtették a chilei törpe múmia titkát

A mindössze tizenöt centiméteres, mumifikálódott lény valószínűleg egy magzat volt, amely koraszülötten jöhetett világra és több genetikai mutációtól szenvedhetett.