szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósoknak egyelőre nem sikerült megállapítaniuk, hogy farkassal vagy kutyával van-e dolguk, a DNS-vizsgálat ugyanis nem jutott eredményre.

Igen különleges leletre bukkantak a tudósok még 2018 nyarán a szibériai Jakutszk városánál, az Ingyigirka folyóhoz közel. Egy 18 ezer éve elpusztult kölyökkutya maradványait emelték ki a fagyos talajból, amelynek a körülmények miatt a teljes teste, a tejfogazata, az orra és a szőrzete is épségben megmaradt.

A hím állat alig két hónapos volt, amikor elpusztult. A svéd Paleogenetikai Központ (Swedish Centre for Palaeogenetics, CPG) kutatói DNS-vizsgálattal próbálták megállapítani, hogy melyik fajhoz tartozhatott, ám nemrég kiderült, nem tudják meghatározni, hogy farkassal vagy kutyával van-e dolguk – írja a Siberian Times. A tudósok számára emellett az is kérdés, hogy mi végezhetett az állattal.

©
©
©
©
©

A lelet a svéd kutatókat is felcsigázta, ugyanis már az első DNS-vizsgálat képes kimutatni, hogy melyik fajhoz tartozik egy adott állat. Dogor esetében – így nevezték el a kölyköt az orosz szakemberek – azonban ez nem vezetett eredményre.

Mindez azt is jelentheti, hogy sikerült megtalálni a kutya és a farkas közös ősét – bár a tudósok ezen a téren egyelőre óvatosságra intenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök

Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök

Ausztriában és Romániában is megjelent a brazil vírusmutáció

Ausztriában és Romániában is megjelent a brazil vírusmutáció

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél