szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai ügyészség szerint Virgil Griffith úgy tartott előadást Észak-Koreában a kriptovalutákról és a technológiáról, hogy arra semmilyen engedélye nem volt.

Virgil Griffith régóta ismert az amerikai sajtó és a hackerek körében. A korábban hackerként tevékenykedő férfi bő tíz évvel ezelőtt került a figyelem középpontjába, amikor olyanokat nyilatkozott, hogy szeretne minden őt idegesítő cégnek PR-katasztrófát okozni, de ő készítette azt a WikiScanner nevű eszközt is, amely felfedi, hogy ki szerkesztett egy adott szócikket a Wikipédián.

Azóta viszonylag "nyugodtabb" vizekre evezett: az Ethereum nevű kriptovaluta egyik kutató-fejlesztőjévé vált. Ennek köszönhetően gyakran vesz részt olyan konferenciákon, ahol a kriptovalutákról kell beszélni – ilyenkor az Ethereum Alapítvány képviselőjeként teszi mindezt.

Most viszont épp egy ilyen előadása jelenthet komoly problémát a számára.

Az amerikai ügyészek nemrég azzal vádolták meg a férfit, hogy még áprilisban Észak-Koreába utazva részt vett a Blockchain and Peace nevű konferencián, ahol a blockchain-technológiáról és az amerikai szankciók kijátszásáról beszélt. Az ügyészség szerint ezzel megszegte azt a törvényt, amely segítségével épp a szankciókat lehet kiszabni – írja a Gizmodo.

©

A törvény megtiltja, hogy bármilyen árut, szolgáltatást vagy technológiát eladjanak Észak-Korea számára anélkül, hogy erre külön minisztériumi engedélyt kaptak volna. Griffith ugyanakkor épp arról beszélt, hogy a technológia segítségével hogyan tud Észak-Korea függetlenedni a nemzetközi bankrendszertől. Ezzel ugyanakkor az ország elkerülheti például a pénzmosás miatt kiszabott szankciókat.

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója a Twitteren védte meg Griffith-et, aki szerinte nem csinált mást, csak az interneten elérhető információkat mondta el egy nyílt forráskódú szolgáltatásról.

A 36 éves Virgil Griffith-et a Los Angeles-i repülőtéren tartóztatták le november végén.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is