szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most már teljesen biztos, hogy 2020. július 1-jétől csak olyan okostelefont, táblagépet és okostévét lehet majd eladni Oroszországban, amelyen ott vannak a kormány által előírt alkalmazások.

Néhány napja lehetett először hallani arról a törvénytervezetről, amely kimondja: Oroszországban csak olyan okostelefonokat, táblagépeket és okostelevíziókat lehet majd árusítani, amelyeken már gyárilag, a dobozból kivéve ott vannak az orosz kormány által kijelölt programok. A törvény nem írja elő az orosz szoftverek kizárólagos alkalmazását, de orosz programokat mindenképpen telepíteni kell az említett eszközökre.

A törvényt november 22-én szavazta meg a Duma, Vlagyimir Putyin pedig nem késlekedett az aláírással: december 2-án szentesítette a jogszabályt, amely 2020. július 1-jén lép hatályba. Ez ugyan még viszonylag soká van, de a Reuters szerint a technológiai cégek és kereskedők körében mégis heves ellenérzéseket váltott ki, mert velük senki nem egyeztetett az új szabályozásról.

A törvényt orosz politikusok úgy állítják be, hogy azzal valójában a helyi piaci szereplőket szeretnék segíteni a külföldi konkurenciával szemben. Ez legfeljebb a szoftverfejlesztők esetében tekinthető részigazságnak, hardverek terén mint a világon bárhol, Oroszországban is az Apple, a Huawei és a Samsung uralják a telefonpiacot. Leginkább a külsős fejlesztőktől érkező appok gyári telepítéséért nem rajongó – és felhasználói adatvédelmét az utóbbi időben mindenki más elé soroló – Apple esetében kérdéses, mit tesz majd.

Az elmúlt években több olyan törvényt is hoztak Putyinék, amely ilyen téren érinti az oroszokat. Először a keresőmotorokból "töröltettek" néhány találatot, majd a titkosított üzenetküldésnek mentek neki. Eközben a közösségi oldalakat is arra kötelezték, hogy a felhasználók adatait az országon belül tárolják. November 1-jén pedig hatályba lépett az a jogszabály, amely engedélyezi, hogy Oroszországot bármikor el lehessen vágni az internet többi részétől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a mókus csúnyán berúgott

Ez a mókus csúnyán berúgott

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót