szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kutatás szerint egyre több olyan baleset történik, amely a séta közbeni mobil nyomkodásából adódik.

Ugásszerűen megnőttek az okostelefon képernyőjének bámulása miatt bekövetkezett apró balesetek – ezt állapította meg a JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery folyóiratban megjelent új tanulmány, amelyről a The Verge számolt be.

Az okostelefonok elterjedése könnyebbé tette az életünket (bár vannak, akik éppen ellenkezőjét állítják), hiszen ma már bárhol hozzáférünk az e-mailjeinkhez, emellett a nap szinte bármikor és bárhonnan kommunikálhatunk a másikkal. Az értesítések ugyanakkor nagyon elvonják a figyelmet, és ez egyre több balesethez vezetnek.

A kutatásban amerikai esetekről számoltak be, és azt sem titkolják, hogy a jelenség 2007-től kezdve vált jellemzővé, amikor az első iPhone-t bemutatták. A tanulmányban főleg fejsérülésekről írnak, ugyanis ezt ütötték meg azok, akik nem a lábuk elé, hanem a mobil képernyőjére néztek, miközben sétáltak valahova.

A tanulmányban ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a sérülések nem voltak tragikusak, azok, akik elestek, jellemzően néhány óráig fájlalták a nyakukat, vagy a fejüket, de a sürgősségin történt ellátásuk után mind hazamentek.

A vizsgálathoz 100 amerikai kórház adatbázisát, a NEISS-t használták (National Electronic Injury Surveillance System), majd a jelentések alapján kalkulációt végeztek. A szakemberek szerint az világosan látszik, hogy 1998 és 2017 között 2501 olyan balesetet regisztráltak, ami a mobil nézegetése miatt történt.

Az is kiderült, hogy a sérültek 40 százaléka a fiatalabb korosztályból került ki: főként 13-29 éveseket láttak el, akik főleg vágás miatt igényeltek orvosi segítséget.

A tanulmányban kétféle esettípust különítettek el: külön kategóriát kaptak a mobil okozta sérülések (például valakit mobillal csaptak arcon), illetve a mobil miatt történtek. Ez utóbbi az, amikor valaki séta közben orra bukik, mert a képernyőt nézegeti. Utóbbi inkább az idősebbekre jellemző a tanulmány szerint.

A vizsgálat konkrét appok okozta balesetekről is szót ejt. A Pokémon Go miatt például kifejezetten sokan verték be a kobakjukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!