szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év és az évtized utolsó teliholdját lehet ma megfigyelni, amennyiben az időjárás engedi. A mostani jelenségnek a neve is különleges.

Tizenkét teliholddal kapcsolatos eseményt lehetett idén megfigyelni, és a szerencsésebbnek mára is jut egy: az év tizenkettedik hónapjának tizenkettedik napján úgynevezett hideg teliholdat lehet megfigyelni.

A jelenséget a december miatt nevezik hideg teliholdnak, lévén az év legdermesztőbb hónapjában bukkan elő.

A hold napnyugta környékén jelenik meg az égen, ez a National Geographic szerint keleti határunknál 16:02-kor, Budapesten 16:15-kor, nyugaton pedig 16:25-kor volt. Tiszta idő esetén, holdkeltekor a keleti ég alján megfigyelhetjük a Vénusz-öve rózsás sávját, és alatta a földárnyék kékes-szürkéjét, amelyben majd maga a Hold megjelenik.

A Hold ezúttal gyorsan emelkedik majd, és igen magasan, kb. 65 fokon delel. Így az éjszaka közepén szinte árnyékmentes megvilágítást ad majd a tájnak, és ezáltal alkalmat adva a szép, holdfényes tájképek készítéséhez.

Az újabb telihold azért is érdekes, mert ez egyben az év és az évtized utolsó ilyen jelensége is.

Az újabb teliholdhoz a kapcsolódó dátum miatt (12. hó 12-e) extra jelentés is társul: ilyenkor érdemes elegedni mindazt, amiről úgy érezzük, a következő évben már nincs szükségünk.

A napokban egy másik jelenség miatt is érdemes lesz kémlelni az eget: érkezik a Geminidák meteorraj, amely ezúttal december 14-15-én éri el a Földet. Ezek a meteorok lassabbak más meteorrajokénál, de épp ezért fényesebbek is.

Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét