szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, az Instagram nem szereti a más képszerkesztőkkel is megdolgozott fotókat, így minden olyat elrejt, amely nem nyersen kerül az appba.

Az Instagram korábban már tett utalásokat arra, hogy nem örülne, ha a felhasználók más képszerkesztőkkel is megdolgoznák a fotókat, mielőtt a képmegosztón megosztják azokat. Úgy tűnik, az elképzelés valósággá vált, és egy kényelmetlen változás is követte azt.

A PetaPixel nevű oldal arról ír, hogy a Photoshoppal átszerkesztett képeket már nem veszi be az Instagram, helyette elrejti azokat. A lap idézi egy Toby Harriman nevű fotós esetét, akinek hírfolyamából több kép is eltűnt. Az egyik törölt képen egy olyan hegyvonulat látszódott, amelyet Harriman utólag kiszínezett, hogy látványosabb legyen.

Az Instagram nem a digitális művészek bosszantása miatt törli a szerinte manipulált képeket, egy korábban életbe lépett változás eredménye ez. A képmegosztó még decemberben döntött úgy, hogy kisöpri rendszeréből azokat a fotókat, melyeket bizonyíthatóan átalakítottak. A lépést azzal indokolta a közösségi oldal, hogy vannak képek, melyek nem a valóságot ábrázolják, így pedig alkalmasak lehetnek a felhasználók megtévesztésére.

Bár az Instagram döntése valahol érthető, az oldal valószínűleg nem szánt elég időt az algoritmus finomhangolására, hiszen azokat a képeket is szűrni valónak bélyegzi, melyeket kizárólag művészi és nem károkozás céljából alakították át feltöltőik. Az Instagram filtereivel átalakított fotók természetesen kivételt képeznek ez alól, ami így igen furcsa szituációt eredményez.

Az instagramos művészek számára másik kellemetlen hír, hogy a nem megfelelő méretű képeket a program lebutítja, elvesznek róluk a színek és a tónusok. Az interneten terjedő felhasználói jelzések alapján erre jelenleg egyetlen orvosság létezik: a fotót eleve az Instagram által preferált méretben kell megszerkeszteni, és úgy feltölteni a képmegosztóra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este