szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyorsan biztonságos helyre kellene vinni egy televíziós műholdat, mert az elromlott akkumulátorai miatt idő előtt szétrobbanhat.

Az AT&T nevű nagy amerikai szolgáltató egyik televíziós műholdjával olyan problémák adódtak, melyek miatt valószínű, hogy a szerkezet fel fog robbanni – írta a SpaceNews.

A most is üzemelő műholdnak az akkumulátoraival támadtak gondok, még decemberben, ami azóta csak rosszabbodott, az üzemeltetők ezért kikapcsolták ezt az energiaforrást. A Spaceway-1 jelenleg napelemei segítségével működik.

A szakértők által végzett számítások alapján valószínű, hogy a műhold februárban árnyékba kerül, így ismét az akkumulátoraival kellene navigálnia. Mivel a telepekkel kapcsolatos problémákat távolról nem lehet elhárítani, a szakemberek jobbnak látják, ha megsemmisítik a műholdat.

A műhold hivatalosan a DirecTV tulajdona, a cég pedig úgy számolt, hogy egy hónapjuk van rá, hogy a szerkezetet elmozdítsák a geostacionárius pályáról, és az afelett 300 km-rel elhelyezkedő "temetőhöz" vigyék. Itt jelenleg több mint száz műhold kering, melyek már az utolsókat rúgják.

A feladat természetesen nem egyszerű, a Spaceway-1-ben ugyanis rengeteg üzemanyag van. Ennek oka, hogy az üzemeltetők hivatalosan 2025-ig tervezték bekapcsolva hagyni, így korábban jól feltankolták. A robbantás előtt a naftát tehát mindenképp ki kellene engedni, mert úgy a detonáció nem szólna akkorát.

A DirecTV szerint a műhold egy másodlagos eszköz, a tévéműsorokat nem ez az egyetlen szerkezet biztosítja, így az előfizetőknek nincs miért aggódniuk – legalábbis ezt állítja a cég.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek

Itt a biztonságos mobilozás jövője: a SIM-kártya beleolvadt a telefonunkba

Itt a biztonságos mobilozás jövője: a SIM-kártya beleolvadt a telefonunkba

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil