szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Kentucky államban található Mamut-barlangban eddig mintegy 100 cápafaj maradványára bukkantak a tudósok, de a mostani az egyik legizgalmasabb lelet.

Egészen különleges leletre bukkantak az amerikai kutatók a Kentucky államban található Mamut-barlang mélyén. A szakemberek egy cápa nagyjából 300 millió éves megkövesedett koponyáját fedezték fel a barlang falában. A helyszín meglehetősen messze van az óceántól, ám a kutatók úgy vélik, több százmillió évvel ezelőtt a terület hemzseghetett a cápáktól.

Az IFLScience beszámolója szerint nem ez az első eset, hogy a körülbelül 643 kilométer hosszúságú barlangrendszerben ilyen maradványokra bukkantak. Eddig nagyjából 100 cápafaj fosszíliáit találták meg, amely a legtöbb esetben az ősi állat fogát jelentette. Olyan viszont, mint a mostani felfedezés, ritkán kerül elő, a cápák csontváza ugyanis az elnevezéssel ellentétben porcokból, nem pedig csontokból áll.

A most előkerült lelet az alsó állkapocsból, a koponya néhány részéből, valamint néhány fogból áll. A kutatók szerint ezek a Saivodus striatus névre keresztelt fajtól származhattak, amely egyedei nagyjából 3,4-4 méteresre nőhettek meg.

A cápák körülbelül 330 millió évvel ezelőtt élhettek a Mamut-barlang területén. Ennek köszönhető, hogy rengeteg vízi élőlény maradványát rejtik a falai, annak ellenére, hogy az óceán onnan mintegy 850 kilométerre található.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!