szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Enantiornithes csoportba tartozó madarak szárnyáról eddig úgy tudtuk, nem volt túl nagy, egy nemrég megtalált borostyán azonban nem erről árulkodik.

Szokatlan méretű madárszárnyat találtak egy 99 millió éves borostyánban – jelentette be hétfőn egy nemzetközi kutatócsoport. Az 5,3 centiméteres és 79,4 grammos borostyán egy jobb szárny töredékét rejti, ami egy centiméternél is rövidebb. A tudósok szerint az úgynevezett Enantiornithes csoportba tartozó madáré lehet: ehhez a kihalt csoporthoz tartozó egyedek maradványai elsősorban a kréta korszakból maradtak fenn. Többségük foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkezett, ezeket leszámítva nagyon hasonlítottak a ma élő madarakhoz.

Külön érdekesség, hogy a szárny néhány tolla is megőrződött, a leghosszabb 37 milliméteres. A madárcsoporthoz képest szokatlanul nagynak számító szárnyat a Mianmar északi részén lévő Hukawng-völgyben találták, a terület fosszíliákat tartalmazó borostyánleletekben gazdag.

A felfedezéstől a szakértők azt remélik, segít jobban megismerni az ősi madarak méreteit – fogalmazott Hszing Lida, a Kínai Geológiai Egyetem paleontológusa.

Az enantiorniták általában rövidebb farkú, sok esetben fogakkal is rendelkező tollas madarak voltak, a repülésben vélhetően gyengébbek teljesítettek. "Valószínű, hogy egy nagyjából 10 centiméter hosszú egyedhez tartozott a szárny. Vagy az egyed volt szokatlanul nagy, vagy az enantiorniták egy új fajáról beszélhetünk" – fogalmazott Hszing.

A mintegy 66 millió éve, a kréta és a tercier földtörténeti kor határán kihalt enantiornita madarak nagyon sokszínűek voltak a viselkedésük és a fejlődésük szempontjából. A kutatás eredményeiről a tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában írtak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!