szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA a korabeli adatok és frissebb felvételek felhasználásával 4K-ban újraalkotta a Holdról készült mozgóképet, hogy megmutassa, mit láttak égi kísérőnkből 50 évvel ezelőtt az Apollo-13 űrhajósai.

A történelem eddigi egyik legrázósabb küldetése éppen 50 évvel ezelőtt, 1970-ben indult. Az Apollo programban a 13-as számú küldetés lett volna a harmadik leszállási kísérlet a Holdon, ám ez végül soha nem következett be. Miután robbanás történt az űrhajó kiszolgáló egységének egyik oxigéntartályában, az űrhajósok – Jim Lovell parancsnok, Jack Swigert parancsnokimodul-pilóta és Fred Haise holdkomp-pilóta – közvetlen életveszélybe kerültek. Az embereket csak úgy tudták visszahozni a Földre, hogy az egységgel előbb megkerültették a Holdat.

[47 év után felnyitották a NASA Holdról származó mintáját]

A küldetés során begyűjtött adatok és az újabb Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda adatai alapján most, 50 évvel később a NASA 4K minőségben tette közzé, mit is láthattak a Holdból az asztronauták.

A legénység nyolc percet töltött a Hold túloldalán, teljes sötétségben, mielőtt újra megpillantották volna a Napot és a Földet. Ezt a részt a mostani animációban értelemszerűen átugrotta a NASA, de sejthetjük, hogy ha nekünk hosszúnak tűnik nyolc percen át sötétségben lenni, akkor az űrhajósoknak milyen végtelenül hosszúnak tűnhetett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell