szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft már rég maga mögött hagyta a windowsos telefonokat, így ha valaki ma okostelefont szeretne, az iPhone-t vagy androidos készüléket választ. Meglepő, hogy egy cég ilyen környezetben gondolja úgy, windowsos telefonnal rukkolna ki.

Windowsos telefont készítene az egyesült királyságbeli Emperion nevű vállalat, azonban a realitásokkal tisztában van, így elképzelése szerint ez az eszköz – emulátor vagy operációs rendszerek közötti kapcsolgatás nélkül – androidos alkalmazásokat futtatna

A cég a Twitteren osztotta meg az információkat a Nebulus nevű telefonról, amely az operációs rendszer szintjén támogatná az androidos alkalmazásokat. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy egy Android alkalmazás futtatásához nincsen szükség más szoftverre vagy módosításra. Az ARM architektúrára épülő telefon „Windows 10 on the ARM”, azaz ARM alapú Windows 10 operációs rendszert használna. A Windows Central egyébként megkereste az Emperiont, hogy egy kicsit többet is megtudjon erről, azonban a cég csupán annyit árult el, hogy az Android App rendszer a telefon beépített része lesz.

Az Emperion állítólag szorosan együttműködik a Microsofttal, hogy az eszközön minden zökkenőmentesen működjön. Hogy pontosan miben is segítettek a redmondiak, az most még nem tisztázott, de valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban újabb részletek derülnek majd ki a Nebulusról. Annyit azonban már most is tudni, hogy a telefonban egy túlhajtott Snapdragon 845 lapkakészlet kerülne és egyedi felhasználói felületet kapna.

A gyártó szerint a telefon szolgáltatófüggetlen lenne, ennek azonban ellentmondani látszik az az értesülése, hogy már tárgyalásban vannak az egyik brit szolgáltatóval. A legizgalmasabb kérdés persze mindenképpen az lehet, hogyan fogja kezelni az eszköz a telefonhívásokat, ugyanis az ARM-alapú Windows 10 nem támogatja natívan ezeket (VoIP technológiák bevetése?). Fejhallgató-csatlakozó is lenne rajta.

Az Emperion Nebulus USB-C-n keresztül vagy monitor segítségével válthatna desktop módra – ez utóbbi esetben vezeték nélküli megoldásról lehetne szó. A fejlesztők ígérik az asztali windowsos alkalmazások, illetve a Microsoft alkalmazásainak támogatását. Úgy tudni, hogy a telefon kapacitása – microSD kártyával – akár 2 TB-ig bővíthető lenne. Az Emperion a weboldalán keresztül árulná a telefont, amelyből csupán egyetlen modellt küldenének piacra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam