szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Rio című animációs filmből ismert kék színű papagájok fogságban született példányainak tucatjait telepítik vissza a brazíliai vadonba a következő években a faj újrahonosítását célzó nemzetközi megállapodás keretében.

A vadvilág világnapja alkalmából 52 Spix ara – 49 egy berlini központból, három a belgiumi Pairi Daiza vadállatparkból – indult útnak kedden állatorvosok, gondozók, biológusok és a brazil kormány tagjainak kíséretében az északkelet-brazíliai Pernambuco állambeli Petrolinába, hogy megkezdjék felkészülésüket a vadonba való visszatérésre.

A Spix ara (Cyanopsitta spixii), amely nevét Johann Baptist von Spix német természettudósról kapta, Brazília északkeleti részéről származik, ám immár két évtizede kihaltnak tekintik a vadonban. A közepes termetű papagáj tollazata a kék különböző árnyalataiban pompázik.

A Spix arákat a természetes élőhelyeik elpusztítása és a vadállat-kereskedelmet kiszolgáló illegális befogások juttatták a kihalás szélére. A madarak szaporítása lehetetlennek tűnt a fogságban élő példányok elenyésző száma és a génállomány korlátozottsága miatt.

A fenyegetett papagájpopulációk védelmével foglalkozó Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP) nevű szervezet a brazil kormány alá tartozó Biodiverzitás-megőrzési Intézettel (ICMBio) együttműködve, valamint a belgiumi Pairi Daiza Alapítvány támogatásával 2016-ban elindította a Spix Release Project elnevezésű kezdeményezést.

A fogságban történő szaporítási módszerek fejlődésének és a mesterséges megtermékenyítési programoknak köszönhetően a 2000-ben még csak 53 papagájt számláló populációt mostanra 180 egészséges egyed alkotja és közülük kerülnek vissza az első példányok a vadonba. Az ACTP berlini központjából és a Pairi Daiza vadállatparkból érkezett papagájok Petrolinából egy visszaszoktató központba kerülnek az északkelet-brazíliai Bahia állam egy természetvédelmi területén, és az első példányokat 2021-ben engedik szabadon.

A Spix arák szorult helyzete ihlette a Rio című 2011-es animációs filmet, amelyben egy példányt az amerikai Minnesota államból visznek el Brazíliába, hogy utódokat nemzzen egy fogságban élő példánnyal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben