szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus témájában szervez bárki által megtekinthető online konferenciát szerdára a TEDxBudapest és a HVG, dr. Molnár Orsolya evolúcióbiológus részvételével.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen és milyen stratégiák léteznek a hozzá hasonló járványok megfékezésére? Erről is szó lesz azon a szerdai konferencián, amelyet online rendeznek, ingyen, és amelybe ezáltal bárki bekapcsolódhat.

A március 18-i esemény előadója Molnár Orsolya Rita evolúcióbiológus lesz, aki a kutatás mellett aktív szerepet vállal az oktatásban és a tudománykommunikációban is. Diplomáját és doktori címét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte Viselkedésökológia témakörben. A szakember ezt követően az USA-ban, a Dartmouth College (NH) posztdoktor kutatójaként, majd Brazíliában kutatta a klímaváltozás élettani hatásait. Hazatérve az újonnan megjelenő fertőzések evolúciós hátterét kezdte vizsgálni a Nebraskai Egyetemmel (USA) és az MTA Ökológiai Kutatóközponttal együttműködve.

A jelenlegi Covid-19 járvány egy újabb példája korunk egyik legfenyegetőbb veszélyének, az újonnan megjelenő fertőző betegségeknek. Ezt a sokféle eredetű és megjelenésű fertőző megbetegedést a közös evolúciós háttér köti össze, amikre az elmúlt évtizedből sajnos számtalan példát fogok tudni hozni. A közös evolúciós háttér nemcsak arra enged következtetni, hogy hasonló hirtelen kitörésekre ezentúl is egyre inkább számítani kell, hanem egyben lehetőséget is kínál, hogy ezen folyamatok segítségével megakadályozzuk jövőbeli járványok kialakulását – olvasható az esemény leírásánál.

A 18 órakor kezdődő konferencia szervezője a TEDxBudapest és a HVG Szemináriumok & Konferenciák. Az esemény facebookos adatlapját itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!