szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háromszintes étteremnek csak azon a részén történt fertőzés, ahol a légkondicionáló légárama is van. A kutatók azt gyanítják, hogy a berendezés apró nyálcseppeket szórt szét.

Három család tagjai közül többen is koronavírusosak lettek, miután egy kantoni étteremben jártak. A látogatás január 24-re nyúlik vissza, ám a vonatkozó kutatás eredményeit csak most közölte a kínai közegészségügyi intézet (Chinese Center for Disease Control and Prevention), illetve az amerikai járványügyi központ is publikálta azt.

A három család egyike a fertőzés epicentrumának nevezett Vuhanból érkezett; őket A-val jelölték a kutatási eredmények mellé kiadott ábrán. A vizsgálat szerint a Vuhanból érkezett család 53 percet töltött egy légtérben a B-vel, és 73-at a C jelűvel. A fordulat másnap következett, amikor a vuhani csapat egyike olyan rosszul lett (lázas volt és köhögött), hogy azonnal orvoshoz kellett fordulnia. Két héten belül, február 5-re további kilencen betegedtek meg a három család közül,

mindannyian a koronavírus miatt.

Bár a többszintes étteremben (három emeletről van szó) aznap összesen 91 vendég tartózkodott, az első rosszul lett betegen, illetve a kilenc további fertőzötten kívül senki más nem kapta el a kórt. A tudósok ezt ezzel magyarázták, hogy csak az érintettek ültek a légkondicionáló légáramában. Még a fertőzöttekéhez közel eső E és F asztalok vendégei sem kapták el a kórt, mert azok is kívül voltak az áramlaton.

Guangzhou Center for Disease Control and Prevention

A tudósok megállapították azt is, hogy az asztalok közti, több mint egyméteres távolság miatt több mint valószínű, hogy a légkondicionáló erős fújása juttatta el a vírust egyik asztaltól a másikig, méghozzá nyálcseppekben. Ezekben ugyanis ugyanúgy benne lehet a kórokozó. Ettől függetlenül nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy a légáramlat által közvetlenül ért vendégek (a gócpont A1-es vendég, valamint a B1 és C1-es páciensek) adták tovább a betegséget családon belül. A tudósok ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy a kutatás végleges változata még nem készült el.

Az étteremben aznap megfordult vendégek, illetve a felszolgálók közül 73-an kéthetes karanténba kerültek, de ez idő alatt egyikük sem mutatott tüneteket, valamint az elvégzett tesztek alapján sem fertőzte meg őket a koronavírus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!