szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósokat éveken át foglalkoztatta, milyen maradványokat rejthet az az agyagfej, amelyet 1968-ban fedeztek fel Oroszország területén. Most kiderült: csontok voltak benne, de nem emberé.

Ötven évvel ezelőtt igen különleges leletre bukkant egy Anatolij Martinov nevű professzor a mai Oroszországhoz tartozó Hakaszföldön: egy agyagfejet talált, amely a régészek szerint egy fiatal harcost ábrázol. Az viszonylag hamar kiderült, hogy a fej nem üres, a tudósok ezért több vizsgálatot is végeztek rajta. Ennek ellenére nem sikerült megoldani a rejtélyt. A kutatók azért sem nyitották fel a mintegy 2100 évesnek tartott leletet, mert attól tartottak, azzal visszafordíthatatlan károkat okoznak. Egy új lézeres technika azonban alkalmasnak bizonyult rá, hogy a fej megnyitása nélkül ellenőrizni lehessen, mi rejtőzik odabent.

©

Az IFLScience cikke szerint a tudósok nem emberi maradványokat találtak benne, a fejbe egy állatét, egy juh koponyáját helyezték. A lelet a bronzkori Tagar-kultúrából maradt fenn, amely igen ismert furcsa temetkezési rítusairól. Ilyesmivel viszont még nem találkoztak a novoszibirszki kutatóintézet munkatársai. A tudósok azt sem értették, miért egy kos fejét helyezték a tárgyba. A lehetséges elméletek egyike, hogy a harcos egy olyan területen vesztette életét, ahonnan nem tudták elhozni a holttestét. A másik magyarázat, hogy a harcos teste eltűnt. Bármelyikről is legyen szó, a kutatók úgy tartják,

a juh koponyája helyettesíthette az elhunyt földi maradványait, és ezért helyezték azt a tárgyba.

Natalja Poloszmak régész szerint az antik világban nagy vallásos tisztelet övezte a kosokat, ahogy például az ókori Egyiptomban is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában