szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 70 milliárd forintnyi befektetést generálhatnak azok a hazai startupok, amelyek eddig bejelentkeztek az EMVITIS-be, Magyarország első virtuális tőkebefektetési piacterére. Feltéve persze, hogy a befektetői oldal is vevő lesz az előttünk hamarosan virtuálisan is prezentálható ötletekre. Eddig 74 startup regisztrált a felületre, 18 projekt előértékelése pedig már elkészült – többségük válságálló, IT-alapú egészségügyi és egészségprevenciós szolgáltatást kínál.

Magyarország első virtuális tőkebefektetési showroomja, a március végén elindult EMVITIS ígéretes magyar startupokat köt össze azokkal a hazai befektetőkkel, akik a recesszió miatt most új, hosszú távon is ígéretes célt keresnek a pénzüknek. A Singulab Egészségügyi Tőkebefektetési Inkubátorház által létrehozott digitális felületen olyan projektek mutatkozhatnak be, amelyek a smart city koncepciót, a fenntartható fejlődést, illetve az egészségügyi szektort érintő okos alkalmazásokon dolgoznak – a mostani rendkívüli helyzetben a fennmaradást, később pedig a kilábalást támogatják.

Az elmúlt egy hónapban 74 startup regisztrált az EMVITIS rendszerébe, hogy befektetőt találjon ötletéhez, vagy már működő vállalkozásához. A projektek teljes tőkeigénye eléri a 70 milliárd forintot, átlagos megtérülési idejük 2,5-5 év – olvasható a Singulab csütörtökön kiadott közleményében. "A várakozásainkat lényegesen felülmúlja az érdeklődés, hiszen még egy nagy befektetői kampány esetén is jó eredménynek számít a havi 8-12 igénylés” – mondta Molnár Ferenc, a rendszer alapítója. Hangsúlyozta, hogy szigorú előszűrést alkalmaznak, ami miatt biztosan nem kap az összes jelentkező befektetésre ajánlott minősítést, várhatóan a projektek 15-20 százaléka juthat el a virtuális piactérre.

A regisztráló vállalkozásoknak elsőként egy előértékelésen kell végigmenniük, majd elképzeléseiket egy több tízmilliárd forintos tőkekihelyezési tapasztalattal bíró szakértői csapat minősíti, mielőtt befektetésre ajánlott projektként a showroomba kerülnek. Összesen 18 projekt előértékelése történt meg, 10 pedig már minősítési folyamaton is túljutott.

A minősített projektek döntő többsége IT-alapú egészségügyi megoldást kínál, 80 százalékuk már a piacon működő cég, vagy legalábbis prototípus. Az EMVITIS szerint ezek a megoldások egyedi vagy portfóliós befektetésre egyaránt alkalmasak lehetnek. „Ezekben komoly potenciált látunk, az innovációk szakmai részét nem egy esetben egyetemi professzorok jegyzik” – emelte ki Molnár Ferenc.

A már a showroomban lévő vállalkozások egyike például személyre szabott vitaminkészítmény-adagolással és automatikus online készlet-utánrendeléssel segítene az emberek immunrendszerének megerősítésében, egy másik pedig – egészen a konkrét beavatkozás szükségességéig – teljesen kiválthatja az orvosi rendelő személyes felkeresését.

©
©
©

Az EMVITIS közleménye szerint jelentős a befektetői érdeklődés is: a befektetők között már most nagy és jól ismert hazai tőkealapkezelők, illetve a nemzetközi piacokon is sikeres hazai vállalatok vannak. A regisztrált befektetők a showroomban közelebbről is megismerhetik a projekteket: szakmai értékelésük mellett üzleti tervük, főbb üzleti mutatóik és további befektetői információk is elérhetőek róluk, illetve érdeklődés esetén a befektetőt összekötik a startupperrel.

Május 11-én elindul a virtuális showroom pitching (VSP) felület is, amelyen jelentkezést és az előértékelést követően jól ismert befektetőknek ("cápáknak”) mutathatják be elképzeléseiket a startupok. Az első virtuális pitchingre – a projektek rövid, lényegre törő bemutatására – május 19-én kerülhet sor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára