szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ártatlan csínynek indult, de globális probléma lett egy vírusból, amely rövid időn belül számítógépek tízmillióit fertőzte meg. 20 éves a Love Bug.

2000. május 4-én indult útjára Love Bug nevű kártevő, amelyet az első komolyabb számítógépes vírusnak tartanak a kibervédelmi szakértők. A május első napjaiban zajló támadás ugyanakkor nem célzott jelleggel zajlott, a kódot csak azért hozta létre írója, hogy

ingyen internetezhessen.

Ahogy az amerikai Forbes felidézi cikkében, a Love Bug elterjedésekor a modemes kapcsolatok alapvető feltétele volt, hogy az internetező jelszóval és felhasználói névvel is rendelkezzen, máskülönben sehogy sem jött létre a kapcsolat.

Az akkor egyetemista Onel de Guzman kitalált egy metódust, amellyel jelszavakra tehet szert. Ez volt a LOVE-LETTER-FOR-YOU, amelyet csatolmányként terjesztett küldője, e-mailben. Az ebben megbúvó kódot használta arra a programozó, hogy a megfertőzött gépen olyan jelszó után kutasson, amely az internethez vezető kaput védi.

Guzman csínytevése azonban valóságos földindulást váltott ki, mivel akkoriban egyáltalán nem volt jellemző, hogy a kártevők e-mailben, csatolmányként kerüljenek a számítógépekre. Így aztán sok olyan felhasználó akadt, aki gyanútlan a levélre kattintott, majd azzal rögtön tovább is adta.

A vírus, miután ugyanis a rendszerbe került, az áldozat outlookos címtárában szereplő összes kontaktnak továbbította magát.

A most 44 éves Guzman saját bevallása szerint soha nem gondolta, hogy ekkora probléma támad a kódból, amely világszerte több mint 45 millió számítógépet fertőzött meg – alig 24 óra alatt. Az áldozatok között szerepeltek állítólag az amerikai védelmi minisztérium, vagyis a Pentagon egyes alkalmazottai, illetve a brit parlament politikusai.

A programozó az eset után elhagyta Fülöp-szigeteki szülővárosát, annak ellenére is, hogy a hatóságok – a levelekben szereplő kódláncolat sikeres visszafejtése után – elkapták. Guzman a szóbeszédek szerint arra hivatkozva nem került rendőrkézre, hogy országa akkor még nem tiltotta a számítógépes eszközökkel való visszaéléseket.

A ma is élő férfira azután akadtak rá, hogy a Love Bug jelenségről könyvet akartak írni, amelynek néhány részletét végül maga az érintett tisztázta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából