szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy egyszerű operációsrendszer-váltás érdekes következménnyel járhat: egy próba során fényesebbé vált a MacBook Air kijelzője.

Számszerűsítették mit jelent, ha Windows 10 fut egy idei MacBook Airen: a Notebookcheck.net benchmarkjából kiderült, 32 százalékkal lett fényesebb akkor a kijelző, amikor a macOS helyett Windows 10-re váltottak (a BootCampen keresztül). Az eredeti 415 nites fényerő 547 nitre növekedett, ami még a 2020-as MacBook Pro által kínált 500 nites fényerőt is felülmúlja.

A képernyő fényereje különösen fontos nyáron, amikor sokan szabadban használják laptopjukat, és mindez még egy érv lehet amellett, hogy valaki Windows 10-et futtasson a Macjén. Persze van árnyoldala is: a nagyobb fényerő jobban meríti az akkumulátort.

©

A mért különbség oka nem egészen egyértelmű, az idézett forrás azt feltételezi, hogy a kisebb fényerővel tudja az Apple fenntartani a színpontosságot (mert a Windows alatt ezzel azért voltak gondok, a kijelző kevéssé volt színtiszta), azonban egy kicsit rosszindulatúbb feltételezés is előkerült, ami szerint akarattal teszi ilyenné az Apple a fényerőt, hogy legyen csak különbség a MacBook Air és a jóval drágább MacBook Pro között, például éppen a kijelző fényerejét illetően. Persze mindezek ellenére a 2020-as MacBook Air kijelzője így is nagyon fényes.

Mielőtt azonban valaki elájulna a Microsofttól, az MSPowerUser azért megjegyzi, hogy a redmondiaknak még így is van mit tanulniuk az Apple-től, ugyanis a Microsoft Surface termékeknél a fényerő általában 400 nit alatt van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!