szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) összesen 2 TB lopott adatra bukkant Sanix eszközein, miután sikerült elkapni a hackert.

A hackerek a legtöbb esetben nem saját felhasználásra lopnak felhasználói adatokat. Ezeket vagy a megbízójuknak adják át, vagy értékesítik a feketepiacon. Így akart tenni a Sanix becenéven ismert hacker is, aki 773 millió e-mail-címen szeretett volna túladni. Csakhogy a nagy üzlet helyett az Ukrán Biztonsági Szolgálat kopogtatott az ajtaján.

A szervezet bejelentése szerint Sanix a 773 millió e-mail-cím mellé 21 millió egyedi jelszót is kínált. Az általa eladni kívánt adatbázis 87 GB-os volt, ám a hatóság szerint ez csupán töredéke annak, amit a támadásai során összelopott: további hét adatbázisa is volt, amelyekben az Európai Unió, valamint Észak-Amerika polgárainak személyes és pénzügyi adatait tárolta.

A hatóság a házkutatás során lefoglalta Sanix eszközeit, azokkal az adattárolókkal együtt, amelyeken összesen 2 TB lopott információ volt. Volt ezekben minden, a bankkártyák PIN-kódjaitól kezdve az e-mail-címeken át egészen a kriptovaluták tárolására alkalmas tárcák adataiig.

Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő a Krebs On Security nevű blogján azt írta, az adatok többsége többéves volt, így lehetséges, hogy azok egy része már elavult. Ettől függetlenül volt olyan, amit sikerült értékesítenie: a hatóságok szerint nemrég egyetemekhez való hozzáféréseken, valamint a kaliforniai San Bernardino vezetésének egyik VPN-fiókján is túladott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!