szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több író is felháborodott, amikor az Internet Archive bejelentette, hogy a járvány miatt ingyenes könyvtárrá alakulnak. Az ügy nem állt meg itt.

A rengeteg digitális újságot, könyvet, magazint és más nyomtatott kiadványt őrző Internet Archive néhány hete úgy döntött, eltörlik a példányszámhoz kötött kölcsönzést, és létrehozzák a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL). A lépés célja az olvasni vágyó közönség kiszolgálása volt, mivel a koronavírus-járvány miatt a világ sok könyvtára bezárt. Az események nemrég azonban különös fordulatot vettek: néhány kiadó beperelte az IA-t a szervezet könyvtáros akciója miatt.

Mint az NPR cikkéből is kiderül, a pereskedés azért indult, mert több kiadó szerint az archívumban olyan kiadványok is elérhetővé váltak, melyekhez normál esetben csak pénzért lehetne hozzájutni. Az érintettek ezért úgy vélik, hogy az IA tömeges szerzői jogsértést követett el, amikor az NEL-projekt keretében ellenszolgáltatás nélkül kölcsönözhetővé tett bizonyos írásos munkákat.

Sok író már márciusban, a kezdeményezés meghirdetésekor nagyon rossz ötletnek tartotta a NEL-projekt elindítását. Egy érdekvédelmi szervezet, a The Authors Guild közleményében pedig lopásnak nevezte, hogy az IA a szerzők engedélye nélkül tesz közkinccsé szerzői jogvédelem alatt álló írásokat. A négy kiadó, amely nemrég pert indított az IA ellen, a Hachette, a Penguin Random House, a Wileym, valamint a HarperCollins.

Az archívum nem látja ilyen tragikusnak a helyzetet, és azt állítják, hogy a könyvek, magazinok közzétételekor csakis azt tartották szem előtt, azt, hogy hozzáférést biztosítsanak az információkhoz, amelyekre most különösen nagy szükség van. A szervezet abban reménykedik, hogy sikerül egyezségre jutnia a kiadókkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt