szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseh fotós, Daniel Ščerba-Elza a cseh hegyekből fotózta le a Szlovákia felett a lévő vihart, így sikerült lencsevégre kapnia a különleges égi jelenséget.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, viszonylag kevesen ismerik a vörös lidérc nevű jelenséget, és még kevesebben vannak azok, akik látták is. Nem véletlenül, a lidérceket ugyanis alig több mint 30 évvel ezelőtt, 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, ahhoz pedig, hogy lássuk, nagyon szemfülesnek kell lenni egy vihar közelében.

A vörös lidércek a Wikipédia meghatározása szerint olyan magaslégköri fényjelenségek, felvillanások, amelyek rövid életűek, és a viharfelhők felett keletkeznek egy nagyobb villámlás után. Mindez jól mutatja, hogy milyen sok tényezőnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy meglássunk egy ilyet: kellően messzire kell lenni a vihartól, hogy belássunk a felhő fölé, és lényegében még pislogni is alig szabad a megfigyelés közben.

Ehhez képest a cseh fotós, Daniel Ščerba-Elza nemcsak, hogy látta a vörös lidérceket, de le is tudta őket fényképezni. A fényképezőgépét a a Csehország északkeleti részén található Jeleníky-hegységben állította fel, majd onnan készített felvételeket a Szlovákia felett lévő, tőle nagyjából 200 kilométerre lévő viharról – írja az Időkép.

©
©
©
©
©

A fényképeket a hétvégén készítette a cseh fotós, a további lidérces fotókat itt lehet megnézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!