szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi interaktív térkép segítségével közelebbi képet kaphat az egyes országok és városok élethűen arányosított méretéről.

Egy 3D-s világot nehéz a 2D-s környezetben az arányokat betartva ábrázolni. Ez a térképkészítésre is vonatkozik: kis mértékben, de előfordulhat, hogy bizonyos határok elmosódnak, vagy nem pontosan ott helyezkednek el, ahol kellene. Ezt a problémát igyekszik elhárítani egy ide kattintva indítható szolgáltatás, amely a szokásos térképeknél sokkal pontosabb képet ad arról, mekkorák is egymáshoz képest egyes országok.

Mint az IFLScience is írja, a többség számára ismerős térkép Gerardus Mercator térképész módszerén alapul. Ez egy hengeres térképvetítés, amely viszonylag pontosan képes ábrázolni az adott terület helyét és méreteit, ám sajnos ennél is előfordulhatnak torzítások és méretbeli problémák. A jelenséget az alábbi GIF is jól mutatja: Grönland itt legalább akkora, mint Afrika, pedig a valóságban nem így van.

Ezért is kezdett működni a The True Size... nevű szolgáltatás, amely arányaiban pontosabban adja vissza egy-egy ország, állam vagy város méreteit. Sajnos nem minden településre lehet szűrni, és ha el is érhető valami, azt csak a nevének angol megfelelőjével lehet betölteni. Magyarországra rákeresve nagyjából stimmelnek az arányok.

A szolgáltatás másik érdekessége a kikeresett területek összehasonlítása. Ha beüti például Washington nevét, az egerével az amerikai állam teljes területét arrébb viheti. A módszer kiválóan alkalmas arra, hogy megnézzük: a filmekben is sokszor hatalmasnak mondott Amerika tényleg olyan nagy-e. Nyitóképünkön Washington állam méreteit láthatja Magyarországhoz viszonyítva.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa