szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google és a virtualizációs alkalmazásairól ismert Parallels együttműködésének köszönhetően szép új világ érkezhet a Chrome OS-t futtató gépekre. Nem biztos azonban, hogy ez jól jön majd a Microsoftnak.

Az operációs rendszerek császára a Windows, ezzel a megállapítással felesleges is vitába szállni, milliárdnyi felhasználó futtatja nap mint nap. És bár még játszik pár operációs rendszer a versenyben, valójában nem érnek fel a Windowshoz. Ott van például a Google operációs rendszere, a Chrome OS, amely elsősorban olyan oktatási piacok számára készült, ahol nagy számban használnak Chromebookokat. Azonban a Chrome OS-nek is nagy hátránya az alkalmazások támogatásának hiánya, ami miatt sokan inkább a Windowst választják. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

A Google nemrégiben ugyanis bejelentette, hogy a Parallelsszel kötött együttműködésének eredményeként windowsos alkalmazásokat hoz a Chrome OS-re, például a Microsoft Office csomagot. Azaz a közeljövőben már éppúgy lehet Windows-alkalmazásokat futtatni a Chrome OS rendszeren, mint a Microsoft operációs rendszerén. Állítólag ez a funkció egyelőre csak a Chrome OS Enterprise – azaz a vállalati verzió – használói számára lesz elérhető, később azonban kiterjeszthetik a kört.

Bár az első pillanatban nem tűnhet rossz üzletnek a Microsoft számára, hogy még többen fogják használni például az Office-t, hosszú távon mindez azonban mégsem lehet annyira előnyös, ugyanis egy ilyen lehetőséggel nagyban megnövekedhet a Chrome OS elfogadottsága, javulhat piaci részesedése. Ráadásul a Chrome OS általában megfizethető eszközökön érhető el, így nagy esély van arra, hogy a Google fontosabb szereplővé váljon ezen a piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!