szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különleges új drónokat helyezne szolgálatba az amerikai hadsereg. A rotoros eszközök a levegőben, repülés közben váltogatnák a szárnyuk hosszát.

Egy június közepén tartott online konferencián elhangzottak szerint az amerikai hadsereg hamarosan olyan drónokat helyezhet szolgálatba, melyek alakváltó képességgel rendelkeznek: a rotoros eszközök repülés közben változtatnák a szárnyuk hosszát, hogy leszállás nélkül tudják őket felkészíteni egy hosszabb vagy rövidebb útra.

Néhány drón eleve nagyobb lapátokkal rendelkezik, ami nem mindig előnyös: hosszabb utak esetében bár valóban hatékony ez a megoldás, a manőverezés már egész más kérdés, arra ugyanis már kevésbé alkalmas. (Egy katonai drón esetében pedig feltételezhető, hogy néha igenis gyors mozgásokra van szükség.) Ezen a problémán segíthet a már említett fejlesztés, amellyel még a levegőben, szolgálat közben "alakot válthatna" a drón.

A kutatók szerint a munka azért is nehéz, mert az alakváltó járművek könnyen elveszíthetik az egyensúlyukat, a rendszer instabillá válhat, az eszköz pedig lezuhanhat. A feltalált megoldás azonban lehetővé teszi, hogy a szárnyak deformációja a már említett probléma nélkül menjen végbe, és a már létező technológiákhoz képest sokkal gyorsabb idő alatt.

Az alakváltás technikáját az amerikai hadsereg újfajta harci képességeket kutató laboratóriuma, valamint a Texas A&M Egyetem kutatói dolgozták ki. Egy folyadékalapú szerkezetről van szó, amely tulajdonsága miatt képes változtatni a felépítésén.

Az amerikai hadsereg közlése szerint a technológia jövőre kerülhet olyan állapotba, hogy elkészülhessenek az első, azt használó egységek. A műszereket egyébként főleg megfigyeléses munkára használnák a katonák, vagyis mindenképp olyan helyzetben, amikor terepre kell menni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!