szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány is besegített, de a YouTube tudatos építkezése is benne van abban, hogy az Egyesült Államokban már havonta 100 milliónál is több ember dönt úgy, hogy a hagyományos csatornák helyett tévéjén is a YouTube-ra kapcsol.

Egy év alatt 80 százalékkal nőtt a nagyképernyős készülékeken a YouTube-bal töltött idő az amerikai felhasználók körében. A vállalat közlése szerint az élő közvetítések esetében még nagyobb, 250 százalékos az erősödés éves viszonylatban.

©

A friss adatok fontosak a tartalomgyártók és a hirdetők számára is. Előbbiek esetén másfajta megközelítésre lehet szükség a videók elkészítése során, hiszen a nagyobb képernyő másfajta műsorformátumot igényelhet. (Gondoljunk itt a legegyszerűbb kérdésre, a videók hosszára.) De például egy videó borítóképét is másként kell megszerkeszteni, ha egy mobil képernyőn akar vele feltűnést kelteni az illető, és másként, ha egy 65 colos televízión. A hirdetőknek hasonló kérdéseket kell átgondolniuk.

[Próbálja ki: ha ezt a karaktert beírja a YouTube-videó linkjébe, eltűnnek a reklámok a videóból]

Az adatok közlése mellett több, saját gyártású műsort is bejelentett a YouTube. Az egyik ilyen az Ultimate Home Championship nevet viseli, amelyben amerikai sportolók és ismert YouTube-videósok mérkőzhetnek meg egymással odahaza – például abban, hogy ki tud többször beletalálni a szennyeskosárba. A verseny házigazdája az amerikai kosárlabda bajnokságban, az NBA-ben szereplő Golden State Warriors irányítója, Stephen Curry lesz. Az adásokból származó bevételt pedig a koronavírus-járvány elleni küzdelemre ajánlják fel.

A YouTube egyébként régóta igyekszik átterelni a nézőket a mobilról a televízióra, és a jelek szerint kezd beérni a munka gyümölcse. A folyamatot ugyanakkor minden bizonnyal a koronavírus-járvány is felgyorsította, hiszen emiatt rengetegen voltak, vannak a korábbinál jóval többet otthon, a tévé előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!