szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik magyar katonát kellett hazahozni egészségügyi állapota miatt. A Teve Század Airbus A319-esét most először használták ilyen feladatra.

Először hajtott végre egészségügyi kimentést a Magyar Honvédség A319-ese; a repülő a Magyar Honvédség egy katonája miatt indult Afganisztánba, hogy soron kívül hazaszállítsa őt egészségügyi állapota miatt.

A szállító repülőgép július 2-án, helyi idő szerint 11 óra 16 perckor landolt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, fedélzetén a Mazár-e Sarifból kimenekített katonával. Ez volt a Teve Század Airbus A319-es szállítógépének első ilyen jellegű akciója.

Az AIRportal.hu szerint az afgán város és Magyarország közötti 5,5 órás repült idő jelentős javulás a korábbi megoldásokkal szemben, amikor az alacsonyabb utazósebesség és a rövidebb hatótávolság miatt szükséges közbenső technikai leszállások okán akár napokba is telhetett volna egy hasonló egészségügyi kimentési akció (MEDEVAC).

A nagyobb hatótávolságú sugárhajtású szállítógép leszállás nélkül képes hazatérni a missziós területekről, fedélzetén pedig az ülések helyére akár intenzív ellátást biztosító egység is beszerelhető.

A repülőbázis hangsúlyozta, a hazaszállított katona betegsége nincs semmilyen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Meghalt a Vértesszőlősnél balesetet szenvedett siklóernyős

Meghalt a Vértesszőlősnél balesetet szenvedett siklóernyős

Szomorúan Erdélyből: Egy nő gyalázatos megverése miatt hangos a sajtó

Szomorúan Erdélyből: Egy nő gyalázatos megverése miatt hangos a sajtó