szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Boeing dolgaira rálátó informátorok szerint a repülőgépgyártó vállalat már csak a meglévő rendeléseket teljesíti a 747-es típusra, melynek 2022-ben végleg leállíthatják a gyártását.

A jelek szerint az Airbus után a Boeing is úgy döntött, leállítja az extra nagy kapacitású repülőgépek gyártását. Míg előbbi cég 2019-ben mondta ki az A380-as programra a végítéletet, utóbbi lépéséről jelenleg csak névtelen források nyilatkoztak.

A Bloomberg információi szerint a Boeing a következő két évben végleg leállítja a 747-es, egész pontosan a 747-8-as típusú repülőgép gyártását. A cég szóvivője nem erősítette meg, ugyanakkor nem is tagadta az állításokat, csupán annyit mondott, hogy az eddig befogadott megrendelésekkel még több mint két éven át kitart majd a program. A lap szerint ugyanakkor a Boeing által közzétett pénzügyi jelentésekben már olyan megfogalmazások is olvashatók, melyek megerősítik a leállításról szóló információjukat.

©

A döntés mögött az állhat, hogy a légitársaságok kevesebb üzemanyagot fogyasztó repülőgépeket szeretnének a flottájukban látni, a négy hajtóműves egység üzemeltetése pedig egyre kevésbé gazdaságos. A számítások szerint 2016 óta a gyártása már csak veszteséget termel.

Jelenleg 15 darab 747-8-as vár legyártásra, ezek közül 12-t a UPS csomagküldő vállalat kap majd meg. Az utolsó utasszállítóra még 2017-ben adták le a megrendelést: egy Air Force One-t kell legyártania a Boeingnek.

A Boeing 50 éve gyártja a 747-eseket, az első az amerikai PanAm légitársaság kötelékében kezdett el repülni még 1970 januárjában. Összesen 1571 darabot rendeltek belőle a légitársaságok az elmúlt fél évszázad során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdei Zsolt lemondott, új szövetségi kapitánya van az ökölvívóknak

Erdei Zsolt lemondott, új szövetségi kapitánya van az ökölvívóknak

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

Holland kutatók: A BCG-oltás igenis jó lehet a koronavírus ellen

Holland kutatók: A BCG-oltás igenis jó lehet a koronavírus ellen