szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint windowsos gépekre, Macre, Linuxra, Androidra és Chrome OS-re is elérhető lesz a Chrome böngésző 86-os verziójában az a funkció, ami segít energiát spórolni, így növelve az adott eszköz üzemidejét.

Az elmúlt években számos új funkciót kapott a Google Chrome, egy alapvető hibáját viszont a mai napig sem sikerült kiküszöbölni. A böngésző használata nem tesz túl jót a laptopok üzemidejének, ha túl sok lapot használunk egyszerre, gyorsan merül az akkumulátor is. A fejlesztők most erre találhattak ki egy megoldást.

A The Windows Club beszámolója szerint a Chrome böngésző 86-os verziójába egy olyan funkciót építettek be, ami jelentős mértékben csökkentheti a szoftver energiaéhségét. A megoldás lényegében leállítja a szükségtelenül futó JavaScript-elemeket akkor, ha egy megnyitott lapot nem használunk. A funkció eredményessége több mindentől is függ, ugyanakkor az előzetes tesztek alapján igen ígéretesnek tűnik a megoldás.

A beszámoló szerint amikor 36 lap volt nyitva a háttérben, egy üres lap pedig aktív volt, a Chrome 86 használatával +2 óra üzemidőt nyertek a fejlesztők.

Az üzemidő-növekedés nem volt ennyire kiugró, amikor az üres lap helyett egy YouTube-videó ment az aktív lapon, de még akkor is sikerült +36 percet kinyerni a rendszerből, ami alapján működni látszik a fejlesztés.

A Chrome 86-ban egyelőre csak kapcsolóként helyeznék majd el az akkumulátorral spórolós funkciót, ugyanakkor jó hír, hogy azt tervezik, a windowsos gépekre, Macre, Linuxra, Androidra és Chrome OS-re is elérhető lesz majd az újdonság. Hogy a 86-os verzió mikor érkezik, egyelőre nem tudni. Jelenleg a 83-as verziónál tartunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Új külgazdasági céget alapít a kormány

Új külgazdasági céget alapít a kormány