szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Facebook állítása szerint mindent megtesz, hogy kiszűrje a terrorista anyagokat a közösségi oldalról, az Iszlám Állam megtalálta a módját, hogy láthatatlan maradjon a szolgáltatáson és hatékonyan terjessze propagandáját – áll egy új jelentésben.

Az Iszlám Állam (IÁ) továbbra sem "költözött el" a Facebookról, és a mai napig ezt a platformot használja saját gondolatainak terjesztésére – ez áll abban a jelentésben, amelyről a BBC is beszámolt, kiemelve: a terrorszervezet megtalálta a módját, hogyan tud láthatatlan maradni a Facebook őrszemei előtt és célba juttatni a veszélyes posztokat.

Az Institute for Strategic Dialogue (ISD) által készített felmérés szerint 288 olyan Facebook-fiókot sikerült beazonosítaniuk, melyek egy jól ismert ISIS-hálózathoz kapcsolódtak. A profilokat működtető csoport a jelentés szerint sikerrel használta ki a Facebook moderációs rendszerének problémáit, hogy több tízezres megtekintést generáljon a fiókok által közzétetett tartalmaknak.

A megosztott posztok között olyan videók is voltak, melyekben a robbanóanyagok készítését mutatták be, elsősorban otthoni eszközök segítségével.

A jelentés kitér rá, hogy a fiókok üzemeltetői megtanulták, hogyan alakítsák át a felvételeket, hogy a Facebook moderátorainak azok ne szúrjanak szemet. Ilyen taktika volt például, hogy a videókat furcsa írásjelekkel töltötték fel, amivel a szolgáltatás algoritmusa nem tudott mit kezdeni, így pedig nem is törölte azt.

A jelentésben példaként említenek egy felvételt, amit a fenti trükköt alkalmazva terjesztett az IÁ, igen sikeresen: a videó 89 megtekintést szerzett és 41 indonéz, illetve arab fiók osztotta tovább, újabb és újabb elérését generálva ezzel.

A Facebook közölte: a beazonosított közel 300 fiók közül 250-et már töröltek az oldalról, a fennmaradtak pedig most ellenőrzik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF

Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF

Európai kupaselejtezők lehetnek Magyarországon

Európai kupaselejtezők lehetnek Magyarországon

Lemondott Pilismarót képviselő-testülete

Lemondott Pilismarót képviselő-testülete