szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NROL-129 jelű küldetés keretében több műholdat is pályára állított az Egyesült Államok. Azt azonban, hogy miért tették ezt, titok.

A Minotaur-4 rakéta segítségével több műholdat is pályára állított szerdán az Egyesült Államok. A Live Science cikke szerint összesen négy szatelit ment fel, de azt, hogy miért, csak a küldetés illetékesei tudják.

A műholdakat az NROL-129 jelű küldetés keretében állították pályára. Ebből az első három betű, az NRO az Egyesült Államok Nemzeti Felderítő Irodáját, a National Reconnaisance Office-t jelenti. Az "L" a launches, vagyis az indítások angol rövidítése.

A hírek szerint Amerika hírszerző, illetve felderítő műholdakat állított pályára. A szerkezetek egészen kicsik. Az illetékesek azt sem közölték, hogy a műholdak pontosan hol helyezkednek el, és meddig lesznek fent.

Az Egyesült Államoknak egy kémrepülője is van, az X-37B, amely viszonylag gyakran teljesít küldetéseket alacsony Föld körüli pályán, de ezek részletei sem ismertek. Olvasóink legutóbb úgy nyilatkoztak: a repülő szerintük más nemzetek után kémkedik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Online szavazáson dől el, milyen nevet kapjon a budapesti orangután

Online szavazáson dől el, milyen nevet kapjon a budapesti orangután

Az Indexen dolgozó fejlesztők többsége is felmondott

Az Indexen dolgozó fejlesztők többsége is felmondott

Elviszik a Ligetből az álló péniszű csillagnéző szobrát

Elviszik a Ligetből az álló péniszű csillagnéző szobrát