szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy átfogó elemzésből tisztán látni, milyen hatása volt a koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozásoknak a világ internetes hálózatára.

A Cable.co.uk tette közzé azt az elemzést, amely a világszerte működő internetes hálózatok változásait dokumentálja a koronavírus miatt bevezetett karanténidőszakra vonatkozóan. A listára Magyarország is felkerült, miután nálunk is visszaesett valamennyire a netsebesség:

itthon szűk 13,3 százalékos romlást tapasztaltak a brit szakemberek.

Ez az eredmény átlagosnak mondható az oldal adatai alapján, és nem egyedi esetről van szó: a világ szinte minden országában tapasztalható volt lassulás, de a legtöbb helyen csak enyhe mértékben.

A Cable munkatársai a több mint 364 millió letöltési sebességtesztből készítették el elemzésüket, összesen 114 ország adatai alapján. A mérés fő célja az volt, hogy kiderítsék: a megnövekedett otthoni munkavégzés és tanulás milyen hatással volt az internetkapcsolat által biztosított (átlagos) sebességre.

©

Globálisan mintegy 6,3 százalékos visszaesésről lehet beszélni, ami összességben jó eredménynek tekinthető. Az egyes országok és régiók közti különbségek viszont nagyon eltérőek: a Közép-Amerika régióban például 26 százalékos csökkenést mértek, Észak-Afrikában 17,8-at, a Közel-Keleten 16,3-at, Dél-Amerikában pedig 16,1 százalékot.

A vizsgált területek közül mindössze a Karib-térségben és a Baltikumban tapasztalták, hogy a karanténidőszak alatt sem csökkent az átlagos netsebesség, sőt ezeken a területeken a járvány csúcsidőszakában még jobb is volt a hálózat, mint a békeidőkben.

A legrosszabbul Kína, Panama, Madagaszkár, Chile és Peru járt, ezekben az országban hatalmasat zuhant a netsebesség a pár hónapnyi kötelező otthonlét alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Samsung BrandChannel

Aranykorukat élik az online játékok, de másra is hatott a világjárvány

A világjárvány miatti korlátozásokon ugyan már lazítottak hazánkban is, ám ennek ellenére jelentősen felértékelődött az otthoni szórakoztató-elektronikai gépparkunk. A korlátozások időszakában ez jelenti a kulcsot a tanuláshoz, a kikapcsolódáshoz, de a barátainkkal, családtagjainkkal való „találkozáshoz” is. Lássuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk.

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Duma Aktuál: A magyar történelem smafu a svájciak kálváriájához képest

Duma Aktuál: A magyar történelem smafu a svájciak kálváriájához képest

A civakodó belga pártok egyezsége kellene a járvány elleni küzdelemhez

A civakodó belga pártok egyezsége kellene a járvány elleni küzdelemhez