szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Epic Games méltán népszerű játékával akart tesztelni egy elméletet, amelynek nem várt hatása lett.

Sem a Google-féle Play áruházban, sem az apple-ös App Store-ban nem található már meg a Fortnite nevű játékszoftver. A történtek oka, hogy a programot kiadó Epic Games úgy árusította a játékon belül felhasználható javakat, ráadásul kedvezménnyel, hogy abból a két cégnek semmilyen haszna ne származzon.

Az Apple és a Google ugyanis nem kevés részt csíp le azokból a virtuális ügyletekből, amelyek a boltjában, illetve az ott megtalálható szoftverekben történnek. Az iPhone-gyártó például 30 százalékos sarcot szed be, ez az azonban Epic szerint több mint túlzás.

A kiadó válaszul megkerülte a cégek rendszerét, és közvetlenül, saját felületéről tette elérhetővé a vásárlást. A történtek hatására a Fortnite mobilos kiadása lekerült az Apple boltjából, nem sokkal később pedig a Google felületén is elérhetetlenné vált. (A PC-s/konzolos változat nem tartozik ide.)

A következmények ezután még jobban eldurvultak: a törlés miatt az Epic beperelte az Apple-t, mert meglátásuk szerint a cég akadályozza, hogy a szoftverfejlesztők közvetlen kapcsolatot teremtsenek a közönséggel. Az Epic ezután egy videót is közzétett, amely egy híres Apple-reklám átparodizált változataként került adásba. Ezzel a felvétellel azt hirdeti most a cég, hogy nem enged az amerikai nyomásnak. A videót végtelenítve, élő adásban sugározzák:

A Fortnite mobilos megjelenése a kezdetektől fogva nem volt egyszerű. Először ugyanis csak a vállalat honlapjáról volt letölthető, ám miután nem sikerült egyezségre jutni az Apple-lel, a cég továbbra is saját platformján tudta csak terjeszteni. Ez azonban kiberbiztonsági szakemberek szerint nem túl előnyös módja a letöltésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.