szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hónapokban sokat haladt Neuralink nevű fejlesztésével Elon Musk. Péntek éjjel be is mutatták, hol tart most az agy-számítógép interfész, amely egyszer betegségeket is képes lehet gyógyítani.

Egy nagyszabású show keretében mutatta be – magyar idő szerint – péntek éjfélkor Neuralink nevű fejlesztésének első, kézzel fogható eredményeit Elon Musk. Az eszköz egy miniszámítógép, amelyet az ember agyába ültetve lehet majd használni, ha a munka olyan fázisba lép. Most azonban még csak állatokon kísérleteznek a műszerrel.

Musk és a Neuralink csapata az utóbbi időben malacok koponyáiba helyezte a pénzérme méretű készüléket, amely az emberi hajszálnál is vékonyabb vezetékeken csatlakozik az agyhoz. A bemutató során két malacot is mutattak, melyek egyikében már két hónapja ott a kütyü, egy másikban pedig csak benne volt, mostanra pedig kivették. Erre azért került sor, hogy a csapat bizonyítani tudja, a chip eltávolításának semmilyen (egészségügyi) következménye nincs.

A látottak alapján mindkét malac teljesen egészséges, még az is, amelyikben hetek óta ott az interfész.

Musk közölte azt is, hogy a majd kész implantátumot nem orvosok, hanem egy nagyobb robot helyezi a koponyába: a berendezés egy kisebb részt vág ki a fej egyik részén, és ebbe a vájatba helyezi aztán a Bluetooth-kapcsolattal működő számítógépet. Musk állította: az eljárás teljesen biztonságos, a fej esztétikáján pedig semmit sem változtat az operáció.

©

A Neuralink eszköze természetesen egy ugyanolyan akkumulátoros kütyü, mint az okosóra vagy a telefon, vagyis a hosszan tartó használathoz előbb-utóbb tölteni kell. Musk azonban közölte: a chipnek már a mostani változata is legalább egynapos kapacitással rendelkezik, egy későbbi modell üzemideje pedig ennél is jobb lehet.

Az agyba szerelt számítógépet olyan változatos feladatokra lehet majd használni, mint az emlékezet és a kognitív képességek javítása, illetve bővítése, de idővel gyógyíthatatlan betegségek kezelésére is felhasználnák – ez legalábbis a cél. Hogy az elképzelésekből pontosan mi valósulhat meg, azt egyelőre megtippelni sem lehet, de Muskék igen eltökéltek: a Neuralinknél ma már több 100-an dolgoznak a furcsa kütyün, és idővel még többen csatlakozhatnak hozzájuk. A pénteki rendezvény éppen ezért toborzó akció is volt. Az esemény alább nézhető vissza. A felvételen látható pillanatok egyike, amikor a műszer érzékeli a malac agyában cikázó neuronokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet a kötött áras vírustesztekről és a vendéglátóhelyek zárórájáról

Megjelent a rendelet a kötött áras vírustesztekről és a vendéglátóhelyek zárórájáról

Beárazták az új VW Golf kombit

Beárazták az új VW Golf kombit

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek