szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ősi szupernóvákról árulkodik a fiatal tengerfenéken talált csillagpor. Nagyon kis mennyiségben 33 ezer éves 60-as tömegszámú vasizotópokat találtak az óceán fenekén.

Az izotópok valószínűleg egy szupernóva porhullámának lecsapódásából származnak – számoltak be eredményeikről Anton Wallner osztrák fizikus és kollégái a PNAS című tudományos lapban.

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen és a Drezda melletti Helmholtz Központban kutató Wallner és munkatársai Ausztrália délnyugati csücskétől ezer kilométerre gyűjtött, mintegy 33 ezer éves mélytengeri üledékmintákban 60-as vasizotópok után kutattak. A nagy csillagok szupernóvaként halnak meg – hatalmas robbanás során porfelhők keletkeznek, bennük 60-as vasizotópokkal.

Ezek a vasizotópok radioaktívak, felezési idejük 2,6 millió év. A Földön nem keletkeznek természetes módon, csak a világűrben, amikor nagytömegű csillagok szupernóva formájában meghalnak. Minden ilyen lelet tehát a csillagközi térből származik, melyben maga a Naprendszer is mozog.

A Naprendszer jelenleg egy porfelhőn halad át, amelyet "lokális csillagközi felhőnek" neveznek. Emiatt feltételezhető, hogy a 60-as vasizotóp csapadék formájában kerülhetett a Földre. Az üledékben lévő minták azonban olyan korra vezethetők vissza, amikor a Naprendszer még a mostani csillagközi felhőn kívül volt. Ezért vélhetően más forrásból származhatnak az izotópok.

Az üledékmintákban nagyon kis mennyiségű, csupán 19 ilyen vasizotóp-atomot találtak a részecskedetektorok. A fizikusok szerint a becslések alapján ez azt jelentené, hogy az elmúlt 33 ezer évben csak 60 grammnyi jutott le a Földre. Ha egy szupernóva porhulláma közvetlenül haladt volna át a Naprendszeren, akkor 10-20-szor ekkora mennyiséget találtak volna – fejtette ki Wallner.

A kutató szerint ezért a most talált izotópok valószínűleg régebbi szupernóva-robbanásokból származnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Egy képviselő kiugrott, így ugrott az ellenzéki többség Szekszárdon

Egy képviselő kiugrott, így ugrott az ellenzéki többség Szekszárdon