szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA Curiosity Mars-járója több mint 4 percen át nézhette, ahogy a marsi forgószél végighalad a vörös bolygó egyik dombján.

Újabb képet közölt a NASA a Mars úgynevezett porördögéről, vagyis arról a forgószélhez hasonló jelenségről, amely a bolygó felszínén szokott kialakulni, általában igen gyorsan. A jelenséget ezúttal a Curiosity Mars-járó vette észre a Gale-kráterben, és rögtön az irányába fordította a Navcam nevű berendezését. Ennek segítségével több képet is rögzített a Mars-járó, melyeket ezután a NASA mérnökei egy giffé alakítottak. Íme az eredmény:

A marsi porördög nem sokban különbözik a földi forgószéltől, egy dolgot kivéve: vörös bolygón kialakuló jelenség akár 20 kilométer magas is lehet.

Az augusztus elején megfigyelt forgószelet a NASA közlése szerint több mint 4 percen át nézhette a Curiosity. Ez sem volt egyébként kicsi: a tudósok becslései szerint legalább 5 méter magas lehetett, ráadásul elég gyorsan is haladt. Aztán amilyen gyorsan kialakult, olyan hirtelen el is tűnt. A marsi porördöggel kapcsolatban sok dolog nem tisztázott még, aminek épp a jelenség viszonylag rövid életútja az oka.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát

Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi