szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintákat gyűjtetne a NASA a Holdról még azelőtt, hogy újra embert küldene az égitest felszínére.

Az mostanra közismertté vált, hogy a NASA az Artemis-misszióval szeretne újra embert küldeni a Holdra, sőt, egy holdbázist is felépítene, ami aztán kiindulópont lehet majd a Mars felé vezető úton. Ha minden jól megy, 2024-ig az égitest felszínére léphetnének az űrhajósok, ám addig nagyon szeretne valamit az amerikai űrügynökség: egy kis port. Mármint a Holdról származó port.

A NASA csütörtökön bejelentette: a magán űrcégeknek – mint amilyen például a SpaceX is – hajlandó lesz fizetni azért, hogy mintát, vagyis port és kőzetet gyűjtsenek a Hold felszínéről, és azt le is szállítsák nekik. A szervezet állítólag nyitott az Amerikán kívüli vállalatokkal való együttműködésre is, ám nem lennénk meglepve, ha végül a SpaceX, vagy épp a Virgin Galactic lenne a befutó.

A NASA a minták mellé helyadatokat és fotókat is kér a gyűjtés helyszínéről, illetve magáról a gyűjteményről is. Ezek aztán teljes egészében a szervezet tulajdonát képezik majd.

A NASA számára nem ez lenne az első mintagyűjtő akció. Az amerikai szakemberek az Európai Űrügynökséggel azon dolgoznak, hogy a Mars felszínéről származó anyagot hozzanak le a Földre, az OSIRIS-REx szonda pedig a Bennu aszteroidáról fog mintával hazatérni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?

Merkely Béla: Van egy újabb jelentős érv az arcmaszk használata mellett

Merkely Béla: Van egy újabb jelentős érv az arcmaszk használata mellett

„Irigy lennék, ha nem nekünk adatott volna meg ez az évad” – interjú a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával

„Irigy lennék, ha nem nekünk adatott volna meg ez az évad” – interjú a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával