szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most a Facebookra bárki feltölthet majdnem bármilyen képet. Ez változik hamarosan: a fotók tulajdonosai értesítést kaphatnak, ha a képet valaki más is feltölti, és aztán dönthetnek, mi legyen vele.

Az eddig is létező Rights Management nevű eszközbe egy olyan funkció érkezett, amely kifejezetten a fényképekhez kapcsolódó szerzői jogok érvényesítésében segít, egészen pontosan segíti a képek készítőit (illetve a jogtulajdonosokat) abban, hogy a fotóikat mások is használhassák a Facebookon.

Az egyelőre csak néhány kiválasztott partner számára elérhető megoldás úgy működik majd, hogy a képek metaadatait CSV kiterjesztésű fájlokban kell feltölteni a Rights Managerbe. Ezután a Facebook képelemző algoritmusa figyel, és jelez a jogtulajdonosnak, ha a kép a közösségi oldalon belül máshol is feltűnik.

©

A kép készítője/tulajdonosa eltávolíttathatja mások fiókjából a képet, de persze úgy is dönthet, hogy nem tesz semmit. Köztes megoldásként beállíthatja, hogy a más által feltöltött fotóját csak bizonyos régiókban élőknek jelenítse meg a Facebook.

Mindez főként az Instagram esetében lesz hasznos, ahol igen gyakran előfordul, hogy egy-egy ellopott fényképet sajátjukként tüntetnek fel a felhasználók, de a Facebookon is etikusabbá teheti majd a képek felhasználását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Kaliforniai tűzvész: több tízezer embert evakuáltak, egymillióan áram nélkül

Kaliforniai tűzvész: több tízezer embert evakuáltak, egymillióan áram nélkül

Marabu FékNyúz: A megoldás

Marabu FékNyúz: A megoldás