szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ausztráliában honos szúrófa, illetve szúróbokor igen különleges méreggel rendelkezik: hatása nemcsak fájdalmas, de tartós is.

Ausztráliában nemcsak mérgespókok, illetve -kígyók élnek, úgynevezett szúróbokrokkal (szúrófákkal, csalánfákkal) is találkozhat az ember. Ezek igencsak kellemetlen helyzetbe sodorhatják a velük érintkezőt: a növények ugyanis apró, tűszerű nyúlványokkal rendelkeznek, melyek – a bőr alá hatolva – mérget juttathatnak a szervezetbe.

Gizmodo szerint a Dendrocnide excelsa és a Dendrocnide moroide fajba tartozó növények is ilyenek. Közös bennük az is, hogy a mérgük hatása nem csupán kellemetlen, de tartós is: a szúrás helye akár hónapokig tartó fájdalmat képes kiváltani.

©

A Queenslandi Egyetem munkatársai most megvizsgálták a növény szerkezetét és mérgét, ugyanis ebből a fajtából már Ausztrália sűrűn lakott részein is megjelent néhány. Találtak belőle többek közt Queenslanden is. A kutatók azt is felismerték, hogy a növény mérge nagyon hasonlít az Ausztráliában honos pókok ilyen anyagára.

A Queenslanden már táblákat is kihelyeztek a mérgező növény miatt, de többek ennek ellenére is kapcsolatba kerültek vele. Egy túrázó párosnak például 36 óráig tartó intenzív kórházi kezelésre volt szüksége, miután az egyik megszúrta őket. A páciensek morfiumot kaptak, hogy enyhítsék tüneteiket, de a beszámolók szerint ez sem szüntette meg teljesen fájdalmaikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

2,2 millió hirdetést blokkolt a Facebook, az amerikai elnökválasztás tisztaságába nyúltak volna bele

2,2 millió hirdetést blokkolt a Facebook, az amerikai elnökválasztás tisztaságába nyúltak volna bele