szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Virgin-szigeteken működő Pirate Monitor bíróság elé citálta a YouTube-ot, ám végül ők húzhatják a rövidebbet.

A Pirate Monitor vádja szerint a 2008-ban bemutatott amerikai-magyar animációs filmet, az Immigrants – Jóska menni Amerika címűt valakik több százszor töltötték fel a YouTube-ra. A Pirate Monitor szerint bár a videómegosztó reagált az eltávolítási kérelmekre, ezt túlságosan lassan tette.

A YouTube belső vizsgálatot is indított az ügyben, írja a TorrentFreak, amely során igen érdekes dologra derített fényt. A videómegosztó állítása szerint tavaly ősszel maga a Pirate Monitor bízott meg embereket, hogy hozzanak létre felhasználói fiókokat, majd azokra több száz jogvédett tartalmat töltsenek fel – köztük a Zimmer Feri, illetve a Csak szex és más semmi című alkotásokat –, majd utána pont ezek miatt indított pert a YouTube ellen.

A feltöltők minden alkalommal úgy nyilatkoztak, hogy rendelkeznek a szerzői jogokkal, és hogy a filmeket szabadon fel lehet tölteni a YouTube-ra, nem sokkal később azonban a Pirate Monitor elkezdett eltávolítási kérelmeket küldözgetni a YouTube-nak.

A YouTube szerint két dolog lehetséges: ha valóban rendelkezik a cég a vonatkozó tartalmak jogával, akkor lényegében saját tevékenysége miatt követel pénzt a YouTube-tól. Ha pedig nem rendelkezik a Pirate Monitor a jogokkal, akkor csalást követett el, amikor megbízást adott a tartalmak feltöltésére.

A YouTube szerint több mint tucatnyi kamu fiókot üzemeltetett a Pirate Monitor, ezért a videómegosztó szerződésszegés miatt kártérítést követel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Üzeneteket váltott a francia tanár gyilkosa és az egyik tanítványának apja

Üzeneteket váltott a francia tanár gyilkosa és az egyik tanítványának apja

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon