szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vízzel nem stimmel valami, tucatnyi állat tetemét mossa partra a tenger. A kamcsatkai hatóságok azt kérik: egyelőre senki ne menjen a közeli strandra.

Egy tisztázatlan eredetű vízszennyezésre hivatkozva az orosz távol-keleti hatóságok felszólították a kamcsatkai lakosságot, hogy maradjon távol egy, a turisták körében népszerű tengerparti strandtól. A Greenpeace zöldszervezet szerint a rejtélyes vízszennyezés újabb bizonyítéka egy ökológiai katasztrófának, amely szörfözőket betegít meg a térségben.

Vlagyimir Szolodov, a kamcsatkai régió kormányzója szerint egyelőre csak az jelenthető ki, hogy "vízszennyezés történt". Azt is mondta, hogy az előzetes vizsgálatok már megerősítették, hogy a tengerben megemelkedett a kőolajszármazékok és a fenol nevű kemikália szintje, a végleges eredményekre azonban még várni kell.

A Greenpeace szerint a rejtélyes szennyezés már hetek óta észlelhető a fekete vulkáni homokkal borított Halaktirszkij-strandon. Megváltozott a víz színe, és mindazok, akik kapcsolatba kerültek vele,

torokfájásra, látásromlára, szemszáradásra, hányingerre, gyengeségre, hányásra és lázra panaszkodnak.

A közösségi médiára felkerült, és a Greenpeace által begyűjtött videókon tömegével láthatók partra mosott döglött fókák, halak, polipok és más tengeri élőlények.

Egy szombati szemle után a helyi hatóságok azt mondták, hogy vihar sodorta partra az állattetemeket. Néhány napja Alekszej Kumarkov, a régió ügyvezető környezetvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az olajtermékek és a fenol szintje 3,6-, illetve 2,5-szeresen haladja meg a küszöbértéket.

A tömeges állatpusztulás felvetette a gyanút, hogy hajókból olaj szivárgott a tengerbe, de az orosz védelmi miniszter tagadja, hogy esetleg hadihajók lennének felelősek a szennyezésért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány