szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A HPE szállítja le és állítja üzembe azt a szuperszámítógépet, amely Európában, azon belül is Finnországban teljesít majd szolgálatot. Bődületes pénzbe kerül, de nagyon gyors lesz.

A kaliforniai székhelyű Hewlett Packard Enterprise (HPE) közreműködésével épül új, európai szuperszámítógép. A 160 millió dollárból (nagyjából 48 milliárd forintból) fejlesztett rendszert a finnországi Kajaaniban helyezik üzembe, várhatóan 2021 nyarától, a 2018 óta létező EuroHPC projekt keretében. A fejlesztés tényéről szóló bejelentést a bitport.hu szúrta ki.

A készülő szuperszámítógép azért is hangsúlyos, mert a rendszer elméleti maximális teljesítménye 550 petaflops; ezzel jókora lökést kaphat a kontinens, nem mellesleg az aktuálisan legerősebb japán Fugakut is megelőzheti – utóbbi “csak” 415,5 petaflopsot tud.

A LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) nevű szuperszámítógép erejét az AMD Epyc processzorai és Instinct grafikus kártyái biztosítják majd. A hálózati feladatokról a HPE Slingshot technológiája gondoskodik. A hőmérséklet szinten tartását folyadékhűtéses rendszerre bízzák a szakértők, az áramot egy vízerőmű szolgáltatja majd.

Az EuroHPC célkitűzése nyolc európai szuperszámítógép (öt pre-exascale és három petascale kapacitású rendszer) üzembe helyezése. A munkára költhető keretösszeg 840 millió euró. A létesítményeknek olyan városok adnak otthont, mint Szófia (Bulgária), Ostrava (Csehország), Bologna (Olaszország), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugália), Maribor (Szlovénia) és Barcelona (Spanyolország), valamint a már említett Kajaani (Finnország).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lenovo BrandChannel

Eljön az a világ, amikor az embereknek soha nem kell orvoshoz járniuk

A koronavírus megjelenése óriási kihívás elé állította az emberiséget. A világméretű probléma leküzdésében pedig nem csak a tudósoknak jut komoly szerep, hanem a legmodernebb informatikai fejlesztéseknek is – köztük a szuperszámítógépeknek, amelyek rendkívül nagy memóriájukkal és számítási kapacitásukkal veszik fel a harcot a világjárvánnyal.

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda