szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SpaceX katapultált minket a 21. századba – így összegezte a Starlink-hálózattal kapcsolatos első tapasztalatait a Washington állambeli Hoh törzs.

Javában zajlik a SpaceX Starlink-hálózatának zártkörű tesztje. A PC Mag beszámolója szerint az internetkapcsolatot műholdakkal biztosító rendszert már az észak-amerikai Hoh indiántörzs is kipróbálhatták.

A Washington állam nem túl sűrűn lakott régiójában, Seattle-től mintegy 3-4 órás autóútra élő törzs tagjai szigorúan követik a hagyományokat, de a technológiai újdonságokat sem vetik meg. Így például rendelkeznek okostelefonnal és táblagéppel, vannak számítógépeik is. Az internetezés viszont mindig is nehezen működött, melynek a gyenge lefedettség az oka. Ezért aztán jó, ha 1 Mbps-os kapcsolatot elérnek, de általában ennél sokkal lassabb “élményről” lehet beszélni.

Az épülő Starlink-hálózat által nyújtott internetszolgáltatás kipróbálása után úgy összegezték az Elon Musk által megálmodott rendszerről szerzett tapasztalataikat:

a SpaceX katapultált minket a 21. századba.

A törzs néhány tagja egy videóban is beszámolt tapasztalatairól. Megemlítették például, hogy a gyors internetnek köszönhetően gyermekeik részt vehetnek a távoktatásban, és végre fontos egészségügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférnek.

A Starlink hivatalosan 100 Mbps-os letöltési sebességet kínál a tesztelőknek a már pályára állított, mintegy 700 műhold segítségével, de hogy a gyakorlatban ez milyen sebességet jelent, az nem derült ki. A műholdas szolgáltatást apró tányérok (vevőegységek) segítségével lehet elérni, ezeket szintén a SpaceX gyártja és adja a felhasználóknak. A teljes lefedettség után a hálózat – az ígéretek szerint – 1 Gbps-os sebességet biztosít majd, és nem csak Amerikában. Ehhez azonban műholdak ezreit kell még útjára engednie a SpaceX-nek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket